— Det finns ett skäl till att vi är i kroppen som vi är, säger Eva Karlsson, ledarskapskonsult och coach.
Kropp och sinne ingår i ett och samma system, där sinnet styr hur kroppen beter sig. Eva berättar att man därför kan bli "kidnappad av en känsla".
— Vi märker direkt när det "läcker" hos någon.
Det är då vi omedvetet kanske visar att vi inte alls vill lyssna på någon genom vårt kroppsspråk fast vi med orden säger att: "jag lyssnar på vad du har att säga". Då är man "inkongruent".
— Forskning visar att vi tolkar ett budskap från en annan person baserat på 55 procent av kroppsspråket, 38 procent av rösten och 7 procent av orden. Siffrorna varierar lite i olika litteratur, men fördelningen är den samma, säger hon.
Publiken får prova att göra som Eva säger och klappa sig på huvud axel och näsa, sedan huvud bröst och näsa. Efter en kort paus så upprepas händelsen, men då pekar inte Eva på det hon pratar om. Publiken gör som hon gör - inte som hon säger.
— Det är tydligt att kroppen vinner över orden, kommenterar Eva.
Ändå är det ofta orden vi filar på när vi ska hålla ett anförande. Eva tipsar om att träna sitt kroppsspråk minst lika mycket. Både att träna på att använda ett kroppsspråk som förstärker din trovärdighet och att vara "kongruent" då även kroppens uttryck stämmer med det du pratar om. Då hjälper det dig att bära ditt budskap ut till åhöraren.
— Vare sig du vill det - eller inte - bildar folk sig en uppfattning om dig direkt. Tio sekunder har man på sig innan någon har fällt ett omedvetet avgörande som till stor del är baserat på kroppsspråket.
Genom att lära sig avkoda kroppsspråket, inklusive ansiktets skiftningar, kan man nå större framgång. Vi är varandras arbetsmiljö och genom att vara medveten om sina egna gester och hur de kan uppfattas kan man använda sig av det på jobbet, men även privat med familj och vänner - samt vid datingsituationer.
Det handlar både om att själv undvika att använda sig av ett visst kroppsspråk, exempelvis att ha armarna i kors eller bakom huvudet, om man inte vill signalera ett ointresse. Eller att inte drabbas av personer som har ett sådant kroppsspråk.
— Nu schabloniserar jag. Det finns förstås skiftningar och man ska helst aldrig bedöma någon utifrån ett beteende en gång, utan det är när det bildar ett mönster som man kan göra en riktig slutats. För visst är det så att vi ibland upptäcker att den där människan som var så trevlig i början inte alls var så sympatisk och den där skitstöveln, hon var faktiskt ingen skitstövel.
Armarna i kors kanske dessutom betyder att en människa är frusen och en tillbakalutad person med armarna bakom huvudet inte alls är överlägsen, utan bara väldigt avslappnad. Så helst ska man vara försiktig i sina bedömningar. Men man ska också vara medveten om den där omedvetna bedömningen som görs - och därmed tänka efter före.
— Man kan förändra med enkla medel. Bara till vardags, att sträcka lite mer på ryggen. Känn efter i kroppen, visst är det skillnad i känslan. Visst får du mer power och det händer även något i ansiktet. Att bli medveten om det kan hjälpa dig att boosta dig inför ett viktigt möte, till exempel en anställningsintervju.
Kroppen reagerar direkt när vi tar in en tanke, så det här med att då och då säga till sig själv att man är bra är en riktigt god idé.
— Vi har alla receptet i oss.