Två till fyra Eskilstunalärare varnas varje månad

I maj varnade barn- och utbildningsförvaltningen eller övervägde att varna tre kommunsanställda lärare och förskolelärare. Ytterligare en stängdes av med lön efter misstankar om kränkning av ett litet barn.

Kraven på ett gott bemötande från lärare är högt ställda. Bilden har ingen koppling till de disciplinära åtgärder som nämns i artikeln.

Kraven på ett gott bemötande från lärare är högt ställda. Bilden har ingen koppling till de disciplinära åtgärder som nämns i artikeln.

Foto: TT

Eskilstuna2022-06-16 11:53

 Att fyra kommunala lärare och förskolelärare varnats eller riskerar att varnas en och samma månad är inget exceptionellt.

Det säger barn- och utbildningsförvaltningens HR-chef Moa Skoglöf.

– Två till fyra varningar per månad är ganska klassiska siffror men förvaltningen utgörs också av nästan 4 000 medarbetare.

Ett av de fyra fallen i maj har lett till en månadslång avstängning med bibehållen lön. Det gäller en förskolelärare och grundar sig på en anmälan om allvarlig kränkning mot ett litet barn. Utredningen pågår.

–Svårare fall lämnar vi till en extern, upphandlad, utredare. Men i det här fallet gör vi bedömningen att vi kan utreda själva och det blir förmodligen klart nästa vecka. Då hävs avstängningen och man beslutar om en eventuell disciplinär åtgärd, säger Moa Skoglöf.

undefined
Moa Skoglöf, HR-chef vid barn- och utbildningsförvaltningen.

Vilken påföljd som väljs varierar med allvarlighetsgraden.

– Vi tittar bland annat på vad den anställde haft för intention och om det har hänt tidigare. Spannet går från att man tilldelas ett korrigerande samtal eller varning, till att man blir uppsagd eller avskedad. Allvarlighetsbedömningen görs när vi har hela utredningen framför oss, säger HR-chefen.

Enligt Moa Skoglöf ses ofta en avstängning, om än med lön, som ett straff.

– Det förstår jag men det är en säkerhetsåtgärd för att skydda barnet eller eleven under tiden man utreder vad som har hänt. Visar det sig att inget har hänt får man hantera de känslor som uppstått utifrån det.

Ett annat ärende som renderat i en varning gäller en grundskolelärare. Läraren bedöms ha kränkt en elev genom att ha tagit hårt i elevens arm.

– Där landade man efter utredning i att det var en kränkning. Även om gränsdragningen kan vara svår så uppfattar jag att de flesta som arbetar inom verksamheterna känner var gränsen går. Man får bli irriterad eller upprörd ibland men det är vårt yrke att bemöta, och det är inte okej att ta hårt i armen eller skrika åt en elev, säger hon.

De andra fallen rör två lärare som trots korrigerande samtal fortsatt ha sena ankomster till lektioner, respektive slarvat med att rapportera sjukfrånvaro och VAB.

Alla fyra är kvinnor men inte heller det är anmärkningsvärt, enligt HR-chefen.

– 98 procent av förskolelärarna, 65-70 procent av grundskolelärarna och hälften av gymnasielärarna är kvinnor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!