De har runt 1 200 elever och är cirka 130 anställda. Rekarnegymnasiet utgör en stor organisation – som utmanades på värsta sätt när en av skolans elever sköts på skolparkeringen på skärtorsdagen, på väg ut till påsklovet, och senare avled av sina skador.
En av de många lärare som fortfarande fanns kvar på skolan när våldsdådet inträffade var Karin Lindblom. I ett inlägg som snabbt fick stort genomslag på sociala medier under lördagen beskriver hon hur något obeskrivligt tungt ändå skapat en fin känsla att samlas kring på skolan. Hon berättar om sitt perspektiv på den gångna tio dagarna även för tidningen.
– Det känns viktigt att få berätta om det jag upplevt, och som andra runt mig också reflekterat över och imponerats av: Kraften och organisationen som kickar in i ett krisläge. Den är svårt att beskriva, säger hon – men lyckas väldigt bra.
Hon skildrar hur skolans arbetslag slutit upp med enorm kraft och tagit hand om elever.
– I oändliga trådar har vi kartlagt vilka som behöver stöd, ringt många, messat fler, frågat hur de mår, pratat om det som hänt om och om igen. Vi har stöttat och tröstat varandra. Vi har setts för att planera nästa vecka för våra elever. Vi har blivit starka tillsammans och jag känner en sådan stolthet utifrån vårt perspektiv.
Karin Lindblom öser beröm över såväl skolledning, som elevhälsan och skolans administration. Alla har hjälpts åt i en svår situation man aldrig befunnit sig i förut. Rekarnegymnasiet har förlorat elever tidigare, men aldrig på det här chockartade viset.
– Jag vill ge en stor eloge till ledningen som skapat en trygghet med att hela tiden hålla oss anställda informerade, de har funnits där för oss dygnet runt, och har outtröttligt sett till att allt fungerat. Och vår elevhälsa har funnits tillgängliga för våra elever med stöd och tröst. De har även stöttat de kollegor som var nära händelsen i torsdags och varit helt fantastiska.
Tack vare ett gediget och genomtänkt arbete i samråd med kuratorer, Trygga Unga och en stor uppslutning från kommunens håll möter Rekarnegymnasiet eleverna på bästa sätt på måndag, konstaterar Karin Lindblom.
– Så småningom kommer vi att kunna återgå till det normala, men det är viktigt att alltid ge tid för sorg och stöttning. Det är vi väl förberedda för.