Gymnasielärare vill se insatser mot kriminella elever

"Det är bara en tidsfråga innan det händer något ännu värre. De har inte i skolan att göra". Det säger gymnasieläraren Alicia Sjöberg om elever som är dömda för grova våldsbrott.

Gymnasieläraren Alicia Sjöberg vill att kommunen utreder hur många dömda kriminella som går i Eskilstunas skolor. På bilden är ett område runt Rekarneskolan avspärrat efter skärtorsdagens dödsskjutning.

Gymnasieläraren Alicia Sjöberg vill att kommunen utreder hur många dömda kriminella som går i Eskilstunas skolor. På bilden är ett område runt Rekarneskolan avspärrat efter skärtorsdagens dödsskjutning.

Foto: Joakim Serrander, privat

Eskilstuna2023-04-12 18:55

På skärtorsdagen sköts en 18-åring till döds på parkeringen utanför Rekarnegymnasiet. Den unge mannen var elev på skolan.

Gymnasieläraren Alicia Sjöberg har själv jobbat på Rekarne och märkte då av en tuff miljö, som till sist fick henne att byta arbetsplats.

– Jag sa upp mig för att jag tyckte att det var för hårt där. Men jag vill inte peka ut Rekarne, de här individerna finns på alla skolor, det handlar inte om enskilda skolor utan om ett systemfel, säger hon.

Alicia Sjöberg oroas av tanken på att det går kriminella elever på Eskilstunas skolor. Efter händelsen vid Rekarne ville hon därför få svar på hur många elever i Eskilstunas gymnasieskolor som är dömda för grova våldsbrott.

undefined
Alicia Sjöberg är gymnasielärare i Eskilstuna och oroas över att behöva omges av gängkriminella på sin arbetsplats.

Hon har vänt sig till både rektorer och politiker, utan att få svar.

– De här eleverna utgör ju en säkerhetsrisk. Har du en dom för grova våldsbrott, särskilt i gängmiljö, finns risk för vedergällning och eskalation och att oskyldiga kommer emellan. Kommunen är ansvarig för säkerheten på skolorna. Man tycker att de åtminstone borde hålla koll på dessa elever och punktmarkera dem. Men ingen har koll för man vill inte se problemet och man vill inte veta, menar Alicia Sjöberg.

undefined
Ett område runt Rekarneskolan spärrades av efter skärtorsdagens dödsskjutning.

Hon är besviken på inställningen hos de styrande i kommunen och kallar det "strutsmentalitet". Hon tycker också att samma prat om lösningar återkommer år efter år, utan att det blir någon förbättring.

– Det lovas "myndighetssamverkan" och "tidiga insatser", men våldet fortsätter att spridas och snart är det inne i våra skolor. Det är bara en tidsfråga innan något ännu värre händer.

Alicia Sjöberg vill nu att man utreder vilka våldsdömda elever som går i Eskilstunas skolor, och att de sedan flyttas därifrån.

– De har inte i skolan att göra! Vi behöver en skollagsändring och en ny skolform behöver inrättas, kanske i kriminalvårdens regi.

Där får hon nu medhåll av S-politikern Josefine Helleday, som vill göra det lättare att stänga av "livsstilskriminella" gymnasieelever.

Alicia Sjöberg jobbar nu på S:t Eskils gymnasium, som hon beskriver som tryggt. Hennes egna barn har inte uppnått gymnasieålder, men hon känner ändå oro för dem.

– Ja självklart. Det grova och asociala språket sprider sig från de äldre killarna till de yngre. Man skapar en kultur där de som har våldskapital sätter normen och blir kungar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!