Lärarförbundet i Eskilstuna om Pisa: Ett bevis att vi är på gång

På tisdagen presenterades resultatet av OECD:s senaste Pisa-undersökning och det blev ett glädjande besked för svenska skolan: Sveriges 15-åringar har blivit bättre på alla områden. Ett resultat som har stor betydelse för alla lärare, enligt Lärarförbundet i Eskilstuna.

Eskilstuna2016-12-06 16:50

Sist OECD gjorde sin Pisa-undersökning (2012) och mätte kunskapsnivån i matematik, naturvetenskap och läsförståelse bland 15-åringar runt om i världen var svenska elever sämre än genomsnittet. Det talades om en Pisa-chock i Sverige. Förväntningarna på den nya undersökningen var därför högre, inte minst på grund av förra veckans internationella skolmätning, som visade att fjärde- och åttondeklassare har blivit bättre i just matte och naturvetenskap. Och mycket riktigt: Sveriges 15-åringar har blivit bättre på alla områden.

– Det är ett mycket glädjande besked. Det är ett bevis för att vi är på gång åt rätt håll, säger Cecilia Rahbek Nöhr, ordförande för Lärarförbundets Eskilstunaavdelning.

– Det känns också mycket glädjande att lärarna framhålls i debatten, att vi har gjort resultatet möjligt, säger hon.

Sverige placerar sig på OECD-genomsnittet i matematik och naturvetenskap och i läsförståelse ligger svenska elever över genomsnittet. På Lärarförbundet tror de att det finns flera orsaker bakom de förbättrade resultaten, bland annat att lärarna hunnit landa efter de senaste årens omfattande förändringar inom skolan med nya betygssystem, nationella prov och ny läroplan. Cecilia Rahbek Nöhr i Eskilstuna lyfter fram satsningar på kompetensutveckling för lärare.

– Vi har matematiklyftet och läslyftet, det har gett resultat, säger Cecilia Rahbek Nöhr.

Andreas Ryve, professor i matematikdidaktik på Mälardalens högskola, tror också att kompetensutvecklingen har spelat stor roll för resultatet. Men enligt honom finns det mycket kvar att göra för att svenska elever ska bli ännu bättre.

– Det har varit fokus på klassrumsundervisning och lärarens kompetens, vilket är bra men det som vi inte har prioriterat är läromedlen. Läroböckerna används jättemycket och vi behöver utveckla forskningsbaserade läromedel som tydligt fungerar som resurs för lärare och elever. Det är ju avgörande för resultatet, säger han och tillägger att kommunerna måste fortsätta jobba hårt med matematik- och läslyftet så att arbetet håller i sig.

Nya Pisa-undersökningen innehöll också utmaningar. Svenska skolan har blivit mindre likvärdig och resultatet visar hur skillnaden mellan elever med olika socioekonomiska förutsättningar ökar. Något som oroar Lärarförbundet.

– Här har vi ett viktigt uppdrag. Hela Sverige och alla kommuner måste kvalitetssäkra skolan. Det är en fråga om resurser och kompetens. Kommunerna måste jobba för en god elevhälsa och göra mer för att behålla sina lärare, säger Cecilia Rahbek Nöhr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om