Nu är det inte bara lärarna utan även fritidspersonal som studerar i ämnet som förkortas ANDT (alkohol, narkotika, dopning och tobak).
Detta sker under två halvdagar varav den första just genomförts på Statt i Eskilstuna.
Eva Carlsson som är samordnare i Eskilstuna för brotts- och drogförebyggande arbetet pekar på liknande projekt bland annat Norrbotten och försvarar att man går ut på så bred front att man når även elever i mellanstadiet.
– Det kan vara där som man första gången kommer i kontakt med i alla fall tobak och snus, säger hon.
Christer Åkerlund från Beroendecentrum Ung inledde med att peka på allt det ljusa som trots allt presenteras i undersökningarna som gjorts om de ungas alkohol- och narkotikavanor.
– Vi gör mätningar bland elever i högstadiet och på gymnasiet, och det visar sig att det är 85 procent som aldrig provat vare sig alkohol eller narkotika, säger han.
Christer jämför gärna med tidigare undersökningar och menar att det finns klara belägg för att unga människor är avsevärt klokare i dag än för bara tio, tjugo eller trettio år sedan. Men samma undersökning skvallrar om att 6 procent av ungdomarna både prövat på och regelbundet återkommer till cannabis.
Det måste bemötas och här är Christers grundtips att man inte ger sig in i diskussion med en ungdom som hävdar att alkohol är mycket farligare än cannabis.
– Undvik den. Kastar du som vuxen dig in i argumentationskampen så är risken stor att du inte når din "motståndare". Får jag påståendet att alkohol är mycket skadligare än cannabis, så måste jag svara: Du kanske har rätt. Men tror du verkligen att cannabis är ofarligt. Det finns 400 kemiska ämnen i cannabis, inte minst bensen.
Dagens huvudföreläsare, Bengt Sundbaum, ledde i bevis att information om alkohol, narkotika, dopning och tobak mycket väl kan integreras i de flesta ämnen på schemat, och bad alla bland åhörarna att vara uppmärksamma på barnen som har det tydliga riskbeteendet.
– Det finns förstås alltid risk att man väcker ett intresse bland barnen. Men jag tror ändå att man tillför ett mervärde till undervisningen om man tar upp exempelvis aktuella domar som fällts i narkotikamål, eller man kanske kan skärskåda annonsmarknaden när det gäller reklam för tobak och alkohol.
Bengt Sundbaum tog också fram det historiska perspektivet och visade att alkoholvanorna för 150 år sedan var av ett helt annat slag än i dag. Och som kontrast till detta pekade han på statistik om medellivslängden som visade att man sällan blev så mycket äldre än 40 på den gamla, goda tiden.
Tillbaka till undersökningen om drogvanor bland dagens unga pekade föredragshållaren på att det finns goda skäl att rikta sig till den relativt stora grupp av elever som svarade vet inte på frågan om de själva vill testa.
– Det borde inte vara omöjligt att nå just dem. Till att börja med...