Enligt Cecilia Rahbek Nöhr, ordförande för Lärarförbundet i Eskilstuna, är oron som störst bland lärare och personal som träffar barn i de yngre årskurserna och på förskolan.
– Det är framför allt de som har elever under tolv år, alltså barn som inte är vaccinerade, som varit mest oroliga. Men oro finns även i gymnasiet och på vuxenutbildningar eftersom vi nu sett att covid smittar även fast man är fullvaccinerad, säger hon.
Oron gäller bland annat svårigheter att hålla avstånd.
– Det är som svårast bland de yngre barnen. Bland äldre är det lättare, men även gymnasielever är ju nära varandra, särskilt på rasterna, säger Cecilia Rahbek Nöhr.
Terminen är inne på första veckan efter jullovet. Enligt Lärarförbundet är sjukfrånvaron hos personalen högre än normalt.
– Fler än vanligt är borta. Det går förkylningar och influensor och många vabbar. Men så klart har några covid eller är hemma i karantän för att någon annan i familjen drabbats.
Enligt Cecilia Rahbek Nöhr tillhandahålls munskydd och visir till den personal som vill ha det i klassrummet.
Barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna har tillsammans med Idoc även upprättat en liten vaccinationscentral i kommunens lokal Värjan för sin personal. Under ett par helger erbjuds anställda möjlighet att ta en kostnadsfri influensaspruta samt vaccin mot covid-19.
– Det är jättebra. Det är viktigt att vi har så många som möjligt som står på benen i skolor och förskolor för att lärarna ska orka, säger Cecilia Rahbek Nöhr.
Hon tycker på det stora hela att det finns en bra samsyn mellan arbetsgivare och fackförbund.
– Det viktigaste nu är att arbeta förebyggande och att åter göra noggranna riskbedömningar. Säkerställa att det går att hålla avstånd, även om vi vet att det är svårt i skola och förskola, se till att lämningar och hämtningar kan ske utomhus och så vidare.
Personal som kan jobba hemifrån efter lektionstid ska kunna göra det och det ska finnas möjlighet till digitala möten.
– Det här stämmer man av med sin chef först, säger Rahbek Nöhr.
Folkhälsomyndigheten och regeringens hållning är i nuläget att undervisningen ska ske på plats i skolan.
– Även lärarna vill helst undervisa på plats. Men nu finns det ju en helt annan beredskap och kunskap om det skulle bli aktuellt med undervisning på distans, konstaterar Cecilia Rahbek Nöhr.
– Vi följer utvecklingen noga. En sak kan gälla på förmiddagen och en annan på eftermiddagen.