Trafiksäkerheten hotas ute i Ärla: "De vill inte prata med oss"

I snart tio års tid har Ärlas byaråd larmat om tung och snabb trafik som passerar genom samhället. "Det ska inte behöva krävas en trafikolycka för att man ska göra någonting", säger Sven Wallén, före detta ordförande i byarådet. Arto Sipola, trafikingenjör på Eskilstuna kommun, är positiv till att sänka hastighetsbegränsningarna i Ärla.

Längs med denna vägkant är tanken att barnfamiljer ska kunna ta sig fram. "De passerar med fara för sitt liv", säger Sven Wallen, före detta ordförande i Ärla Byaråd.

Foto: Ida Johnsson

Eskilstuna2024-07-06 21:15

Sedan byarådet bildas 2014 har frågan om trafiksäkerhet drivits av rådet. I början på 2022, när Sven Wallén tillträdde som ordförande påbörjades ett aktivt arbete för att bland annat sänka hastighetsbegränsningen i samhället.

Sven Wallén berättar att Eskilstuna kommun har gjort en lokal trafikförordning som definierar Ärla som ett tätbebyggt område och därmed håller ansvar gällande bestämmelser om hastighetsbegränsningar och annat.

– I och med att kommunen har bestämmanderätt behöver de inte göra så som Trafikverket och remissinstanserna föreslår. Kommunen säger att det är Trafikverkets vägar medan Trafikverket menar att det är kommunens ansvar på just den här sträckan. Jag har sedan jag tillträdde försökt få till ett möte med båda parterna. Sitter de i samma rum så kan de inte skylla på varandra, säger Sven Wallén.

Det har tidigare gjorts två ansökningar om att sänka hastigheten från 50 till 40 kilometer i timmen på genomfartsvägarna i samhället.

– I en av de här ansökningarna har remissinstanserna sagt att de tycker att det här är en bra idé och att de kan tänka sig att sänka hastigheten på vissa delar av sträckan och vissa inte. Men då har kommunen använt det som ursäkt för att "då gör vi ingenting".

undefined
Hastighetsbegränsningen ligger just nu på 50 kilometer i timmen på Stationsvägen.
undefined
Fram tills att Bryggarvägen korsar Stationsvägen finns det en trottoar.
undefined
I anslutning till Bryggarvägen tar trottoaren stopp.
undefined
Här är tanken att barnfamiljer ska få plats att passera med barnvagn och annat.

Vad säger kommunen till er?

– De vill inte prata med oss. De vet om att argumenten vi har är starka och att de själva inte har speciellt starka argument emot. I slutet av 2022 sa de att det hade kommit en Regiontransportsplan där Ärla var nämnt som ett utav de områdena där det finns pengar till åtgärder för trafiksäkerhet. Vi skulle bli inbjudna till ett möte under det första kvartalet 2024, men nu är snart slut på det andra kvartalet och det har fortfarande inte hänt någonting.

Förutom begränsningen av körhastigheten vill byarådet även trafiksäkra busshållplatserna, snäva in passagerna så att endast ett fordon i taget kan passera samt anlägga en gång- och cykelbana utifrån Löta in mot Bryggarvägen och utmed Rinkestavägen från Tegelbovägen till Västra vägen.

Sven Wallén vittnar om oroliga Ärlabor och barnfamiljer som tvingas promenera längs med vägkanten där det saknas trottoarer. Vissa av invånarna har till och med börjat räkna antalet lastbilar som passerar genom samhället i rasande fart.

Ökningen av den tunga trafiken beror framförallt på logistikparken i Kjula, där flertalet lastbilar väljer att ta genvägen genom Ärla ut mot Riksväg 55 och 53.

– Det ska inte behöva krävas en trafikolycka för att man ska göra någonting. Det är synd, när det är så enkelt att göra någonting, säger Sven Wallén och fortsätter.

undefined
"Barnfamiljerna går här med fara för sitt liv", säger Sven Wallén.
undefined
Busshållsplatsen, som ligger i en snäv kurva, är även den en trafikfara.

– Därför har vi nu bjudit in representanter från både Eskilstuna kommun och Trafikverket för att de ska få provgå sträckan själva. Det är inte samma sak att sitta och titta på en kartbild jämfört med att faktiskt uppleva sträckan på plats. Får vi hit dem och de ställs inför det här så hoppas jag att de kan svara på vad som hindrar dem. Vi vill göra det här tillsammans med kommunen, vi sitter inte här som ett monster som ska klaga, vi vill se till att det här blir gjort.

Byarådet har även ansökt om att få ställa upp en trafikräknare med display, där tanken är att trafikräknaren ska kunna flyttas runt i samhället och mäta antalet bilar samt hastighet.

– Anledningen till att vi vill ha en trafikräknare är för att kunna visa kommunen att det finns en tung trafik här ute samt kunna ge underlag till polisen för att tipsa om specifika tider att göra hastighetskontroller på.

Arto Sipola, trafikingenjör på Eskilstuna kommun berättar att de ställer sig positivt till att sänka hastighetsbegränsningarna ute i Ärla.

– Vi diskuterade det här så sent som förra veckan. Jag arbetar just nu på en remiss gällande hastigheten på Rinkestavägen som går precis utanför Ärla skola där vi vill sänka hastighetsbegränsningen ner till 30 kilometer i timmen, dels för att vi har generellt 30 kilometer i timmen förbi skolor, dels för att Logistikparken i Kjula har växt sedan några år tillbaka som naturligt ger en ökning med mycket tung trafik genom Ärla. Hastigheten på Rinkestavägen är under luppen, men det är inte bestämt än. Men Ärlaboarna är inte glömda.

Men det finns inga planer på att sänka hastigheten på Stationsvägen?

– Nej, inte just nu, säger Arto Sipola.

Tidningen har sökt Trafikverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!