Eskilstuna energi och miljö: Spara på vattnet

Ta kortare duschar, ha en fylld flaska i kylen och samla upp överblivet sköljvatten. Budskapet från Eskilstuna energi och miljö är tydligt: Vi måste spara på vattnet. "Vi måste vara solidariska med varandra", säger Karin Ols, VA-chef på EEM.

Diska inte under rinnande vatten och undvik vattenspridare. Men vattna gärna med vattenkanna. Det är några av råden från Eskilstuna energi och miljö, där Karin Ols är VA-chef.

Diska inte under rinnande vatten och undvik vattenspridare. Men vattna gärna med vattenkanna. Det är några av råden från Eskilstuna energi och miljö, där Karin Ols är VA-chef.

Foto: Janerik Henriksson/TT, Fredrik Sandberg/TT, Eskilstuna energi och miljö

Eskilstuna2023-06-27 13:58

Den ihållande värmen och torkan påverkar vattenförbrukningen. Det har Eskilstuna energi och miljö, EEM, tydligt märkt av. 

– I förhållande till ifjol producerar vi betydligt mer vatten i dag, säger Karin Ols, VA-chef på EEM.

Den stora anledningen till den ökade förbrukningen misstänks vara ökad bevattning av trädgårdar samt fyllda pooler.

– Vi har fått indikationer från kunder som är långt ute på nätet att man har lägre tryck. Det är en indikation på att de som bor närmare produktionsanläggningarna tar mer vatten, säger Karin Ols.

undefined
Karin Ols, VA-chef på Eskilstuna energi och miljö.

Hon trycker på vikten av solidaritet, att nyttja vattnet klokt och varsamt, så att alla får tillgång till det vatten man behöver. Om förbrukningen blir för hög sjunker grundvattennivån snabbare och situationen blir därmed mer sårbar.

– Vi måste hålla ner uttaget för att ha säkerhet att alla får vatten om det skulle hända något, säger Karin Ols.

I förlängningen kan en för hög förbrukning leda till att bevattningsförbud införs. För att uppmuntra till en hållbar förbrukning har nu EEM på sin hemsida listat åtta tips på hur man enkelt kan spara på vattnet.

Tips 1 – Trädgårdsbevattning

Samla regnvattnet i en tunna och använd det till trädgårdsbevattning. Om du måste vattna i trädgården, gör det på kvällen eller tidig morgon så att inte vattnet dunstar bort. Tänk på att en vattenspridare kan göra av med 150 liter på 20 minuter, det innebär över 400 liter på en timme. Vattna med vattenkanna istället.

undefined
Vattenspridaren är en vattenbov, förösk att istället vattna med vattenkanna.

Tips 2 - Duscha kortare

Duscha istället för att bada i badkar. Stäng av vattnet i duschen när du tvålar in dig eller schamponerar håret. En dusch på tre minuter motsvarar i snitt 36 liter vatten medan en dusch på 10 minuter förbrukar cirka 120 liter vatten. Om du ställer en klocka märker du tydligare hur länge du duschar.

Tips 3 – Stäng kranen när du borstar tänderna

Stäng av kranen när du borstar tänderna. Då sparar du upp till sex liter vatten i minuten. Om du gör det två gånger om dagen och stänger av två minuter, sparar du upp till 24 liter vatten per person och dag. Det blir 100 liter per dag för en familj på fyra personer!

undefined
Kom ihåg att stänga av kranen när du borstar dina tänder.

Tips 4 - Fyll disk- och tvättmaskinen

Fyll disk- och tvättmaskiner innan du startar dem och använd eko-program. Det går åt ca 50 liter vatten för en maskintvätt och 15 liter vatten för en disk i diskmaskin.

Tips 5 - Handdiska inte under rinnande vatten

Om du handdiskar: använd diskbalja istället för att diska under rinnande vatten. För varje minut som kranen står och rinner går det åt sex liter vatten. Diskar du i 15 minuter förbrukar du halva din dagsförbrukning.

undefined
Om du diskar under rinnande vatten i 15 minuter förbrukar du halva din dagsförbrukning.

Tips 6 - Fyll en vattenkaraff och ställ i kylen

Spolar du en stund för att få kallt vatten att dricka? Fyll istället en karaff och ställ i kylen så har du alltid kallt dricksvatten.

Tips 7 - Samla upp överblivet sköljvatten

Ställ en bunke eller hink under kranen när du till exempel sköljer grönsaker och använd vattnet till att vattna krukväxter.

Tips 8 - Kontrollera att inget står och läcker

Byt ut packningar i droppande kranar och läckande toalettstolar. En droppande kran kan förbruka cirka 40 liter vatten per dygn. En strilande kran kan förbruka ungefär 800 liter per dygn. En toalett som små rinner kan betyda ett slöseri på 1900 liter per dygn.

Så förbrukar vi vattnet

Normalt sett förbrukar en person 140 liter vatten på ett dygn enligt EEM. Den stora mängden, 60 liter, går till personlig hygien och 30 liter går åt för att spola i toaletten. För disk och tvätt förbrukas i snitt 15 liter var per dygn och resterande del går till mat och dryck (10 liter) samt övrigt (10 liter).

Källa: eem.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!