Veckorna innan midsommar dyker det upp många tillfälliga jordgubbsstånd längs vägarna. Var bären kommer ifrån och vem som står bakom försäljningen är ofta otydligt.
Nu varnar polisen för att ditt jordgubbsköp kan finansiera gängkriminella.
– Om man funderar på att handla av den här typen av verksamhet ska man vara medveten om att man bidrar till att finansiera grov kriminalitet, säger Per Lundbäck som är polismästare i region Bergslagen.
För en vecka sedan genomförde polis, och flera andra myndigheter, en större insats riktad mot jordgubbsförsäljning med koppling till en tongivande kriminell aktör i Bergslagen.
Insatsen syftade till att upptäcka och stoppa stora illegala penningflöden inom jordgubbsförsäljning som finansierar grov organiserad brottslighet, till exempel handel med vapen och narkotika, människohandel, mord och mordförsök.
– Vi har slagit till mot en central våldsdrivande aktör genom att gå på individer runt denne och dess företagsstrukturer.
När Helsingborg stad och polisen tidigare i juni kontrollerade 15 jordgubbssäljare visade det sig att ingen av dem hade tillstånd. Även här misstänks kopplingar till organiserad brottslighet.
– Genom att strypa finansieringen av den här typen av grov organiserad brottslighet försvagas nätverkets våldskapital och förmåga att driva sin kriminella verksamhet, säger Per Lundbäck.
Polisen misstänker att illegal jordgubbsförsäljning omsätter miljardbelopp varje år och finansierar mycket grov organiserad brottslighet.
Vid insatsen i Bergslagen besöktes 14 arbetsplatser och försäljningsstånd, vilket resulterat i olika åtgärder. Vid ett flertal ställen påträffades barn som skött försäljning och hanterat kontanter och polisen anmälde bland annat fyra brott mot utlänningslagen.
I aktionen utmätte kronofogden även sju bilar samt en gaffeltruck och utfärdade förbud mot att bedriva verksamhet och försäljning av jordgubbar vid ett köpcentrum i Örebro.
– Vi kommer med gemensam kraft fortsätta slå till mot verksamheter som samarbetar med kriminella, säger Per Lundbäck.
Lantbrukarnas riksförbund, LRF, som organiserar en stor del av landets bärodlare är inte ovetande om fusk kopplat till försäljning av jordgubbar.
– De flesta av våra medlemmar säljer sina jordgubbar själva eller till ett fåtal seriösa grossister. Det finns flera led i kedjan och vad som händer efter att grossisten tagit över är inte våra medlemmars ansvarsområde, säger Marcus Söderlind som är ordförande för LRF:s trädgård.
Han ser gärna att kommuner och myndigheter tar ett större ansvar för kontroller och att se till att den arbetskraft som används är okej. Under flera år har LRF tryckt på för bättre tillsyn av jordgubbsförsäljning och numer kan Jordbruksverket göra ursprungskontroller av bär.
– Det är jättebra att de är ute och gör stickprov och metoden är träffsäker. Vi vill få bort fusket och det ska inte vara okej att sälja utländska bär i kartonger märkta som svenska.
Magnus Askerlund, operativ samordnare i lokalpolisområde Eskilstuna, utesluter inte en insats liknande den som kollegorna i Bergslagen gjorde förra veckan.
– Vi har ännu inte någon information om jordgubbsförsäljning med koppling till kriminalitet i Eskilstuna, men det behöver inte betyda att det inte förekommer.
Under våren har polisen i Eskilstuna gjort flera myndighetsgemensamma insatser mot företag som använder fusk som en konkurrensfördel och det gav resultat.
– Det här är ett växande problem och framöver lär vi göra fler sådana här insatser med andra myndigheter. Det är viktigt att komma ihåg att det finns väldigt många som far illa och blir utnyttjade i den kriminella ekonomin.
Nina Blomkvist, nationell samordnare mot arbetslivskriminalitet på Skatteverket, är väl insatt med fusk förknippat med livsmedelsbranschen.
– Det är en bransch som omsätter väldigt stora belopp och det handlar miljardbelopp som undantas beskattning. När det rör just jordgubbsförsäljning så handlar det ofta om mörkade intäkter och vi vet att en stor del av pengarna går vidare till annan kriminell verksamhet.
Skatteverket samverkar med åtta myndigheter för att motverka arbetslivskriminalitet. Det handlar om att stoppa fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet.
– Vi agerar på tips samtidigt som vi gör rutinmässigt kontroller och då kollar vi kassaregister och om försäljaren har en bokföring. Dessa förfaranden är ofta komplicerade och bryter inte sällan mot flera olika regelverk.