Oron: Personalen på badet kan försvinna

Regionstyrelsen beslutade så sent som i juni att behålla badet på Mälarsjukhuset.
Men nu finns planer på att omplacera personalen, enligt uppgifter till Eskilstuna-Kuriren.
– Det är ett jättestort svek, säger Birgitta Rinman vars son Simon vattentränar där flera gånger i veckan.

Simon Rinman har en flerfunktionsnedsättning och vattentränar i en av bassängerna på Mälarsjukhuset flera gånger i veckan. "Det gör mig så frustrerad att man slår mot en grupp som inte har några andra möjligheter", säger hans mamma Birgitta.

Simon Rinman har en flerfunktionsnedsättning och vattentränar i en av bassängerna på Mälarsjukhuset flera gånger i veckan. "Det gör mig så frustrerad att man slår mot en grupp som inte har några andra möjligheter", säger hans mamma Birgitta.

Foto: Madelene Hergils

Eskilstuna2024-11-07 13:04

Nyheten i korthet

  • Mälarsjukhusets badanläggning i Eskilstuna, som används för vattenträning av personer med rörelseproblem, kan förlora sin personal, enligt uppgifter till Eskilstuna-Kuriren.
  • Tidigare i år föreslogs anläggningen stängas för att spara pengar, men beslutet ändrades i sista stund.
  • Oro uppstår bland brukare och anhöriga, då det är oklart hur träningen ska fortsätta utan personal.

Det var i somras som regionen föreslog att stänga ner bassängerna på Mälarsjukhuset i Eskilstuna – i ett försök att spara pengar.

Bassängerna som är till för personer som exempelvis har svårt att röra sig och därför är i behov av vattenträning av olika slag. Enligt förslaget skulle även badet på Kullbergska stängas för patienter, men att det skulle vara fortsatt öppet för externa föreningar.

När förslaget sedan skulle klubbas igenom i regionstyrelsen ändrade politikerna ståndpunkt i sista stund – och verksamheterna blev kvar.

Men nu kan bassängpersonalen på Mälarsjukhuset försvinna i alla fall. Enligt uppgifter till tidningen finns det nämligen planer på att omplacera personalen. 

Och det oroar föräldern Birgitta Rinman.

– Det känns jättejobbigt att vara här igen, när vi blev så glada efter beslutet och kände optimism, säger Birgitta Rinman, efter att fått höra om de nya uppgifterna.

– Det är ett jättestort svek.

Hennes son, Simon, 33, har en cp-skada, intellektuell funktionsnedsättning, epilepsi och skolios. Han badar på Mälarsjukhuset tre gånger i veckan för att träna upp sin rörlighet och sträcka ut kroppen.

– Jag förstår inte hur det skulle kunna fungera att bada utan personal för det behöver vara någon som till exempel har koll på vattenkvaliteten och på hjälpmedel – och hjälper till med lyften och så vidare. De är ju dessutom livräddningsutbildade, säger Birgitta Rinman.

– Det här är en katastrof. Simon är inte bättre än vad han var i våras utan han är fortfarande i behov att upprätthålla någon form av träning och rörelse som han absolut inte kan få på något annat sätt i dag. Utan badet kommer han att fysiskt gå ner sig rätt snabbt och han kommer att dö i förtid.

Inger Pargelius arbetar på habiliteringen i Eskilstuna och håller i vattenträningar med sammanlagt 60 till 70 personer, både barn och vuxna med behov av rörelse flera gånger i veckan. 

– Frågan jag ställer mig är hur jag ska komma in med mina patienter från habiliteringen när bassängpersonalen inte finns där?, säger hon.

undefined
På Mälarsjukhuset finns två bassänger där personer med olika rörelsehinder kan vattenträna efter remiss – nu kan personalen omplaceras, enligt uppgifter.

Hon har likt tidningen också nåtts av uppgifterna om att det finns en diskussion om att omplacera personalen. 

Pargelius berättar att hon är fullt medveten om att regionen behöver dra in på personal, men tycker att det här är fel väg att gå eftersom det gäller personer som har svårt att ta sig till andra badhus eftersom många är i behov av lyft – och stöd av personal. Nu är hon bekymrad över att verksamheten kan stängas likt förslaget i våras.

– Var ska de här patienterna ta vägen? Ska de behöva stå utanför samhället när de är så svaga ändå?, säger Inger Pargelius.

Rose-Marie Hedlund är chef för Paramedicin Sörmland dit bassängerna på sjukhusen hör.

Stämmer det att finns diskussioner om att omplacera bassängpersonalen på Mälarsjukhuset?

– Vi håller på med besparingar i regionen men inget är beslutat än – så det här vill jag liksom inte uttala mig om just nu, säger hon.

Men finns det planer på att göra badet obemannat?

– Det vill inte jag uttala mig om innan MBL-förhandlat och beslutat i regionen vad det är vi ska dra ner på.

Rose-Marie Hedlund berättar att Paramedicin har rapporterat in olika sparbeting som en följd av besparingskraven – men vad det rör sig om vill hon inte gå in på innan det är beslutat.

Om jag ställer frågan så här, har det förts diskussioner om att göra verksamheten obemannad?

– Jag vill inte uttala mig om det just nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!