Facket: "Personalens situation är ohållbar"

Arbetsmiljösituationen på Slagstaskolan är ohållbar. Elever och personal har utsatts för hot och våld – vilket lett till att flera lärare valt att säga upp sig. "Det är så det ser ut", säger Cecilia Rahbek Nöhr, ordförande för Sveriges lärare i Eskilstuna. "Det är de fackligas uppfattning", säger skolans rektor Susan Karlsson.

"Personalens arbetsmiljösituation är ohållbar", säger Cecilia Rahbek Nöhr, ordförande för Sveriges Lärare i Eskilstuna om problemen på Slagstaskolan.

"Personalens arbetsmiljösituation är ohållbar", säger Cecilia Rahbek Nöhr, ordförande för Sveriges Lärare i Eskilstuna om problemen på Slagstaskolan.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2024-03-24 08:31

Medlemmar och ombud från både Sveriges lärare och Kommunal har både i formella samverkansytor och informella samtal påtalat den ohållbara arbetsmiljösituationen för både lärare och elever på Slagstaskolan under två läsår.

Situationen har eskalerat i flera av årskurserna och på fritidshemmen. Sveriges lärare och Kommunal anser att tillräckliga åtgärder för att komma till bukt med problemen inte vidtagits och skrev därför en framställan enligt arbetsmiljölagen.

I skrivelsen förklarar förbunden att skolan behöver åtgärda flertalet brister i arbetsmiljön. Arbetsbelastningen för lärarna är hög, det finns inte tillräckligt antal kringresurser men framför allt saknas handledning och kompetens i arbetet med utåtagerande elever. Dessutom upplevs det finnas en brist på vikarier och för stora undervisningsgrupper i fritidshemmen med för få vuxna.

– Slagstaskolan, liksom en del andra skolor, är en skola som inte har något extra statsbidrag. De har heller inte någon hög strukturersättning utan de har sin skolpeng att förhålla sig till rent ekonomiskt för att kunna bygga en organisation. Det är många gånger det som sätter ramarna för hur rektorn kan organisera verksamheten, och det som har varit särskilt bekymmersamt är elever med särskilda behov och framför allt utåtagerande elever och hotfulla situationer som har eskalerat. Man är lite bakbunden ibland som rektor att kunna agera eftersom man har sin ekonomiska ram att förhålla sig till. Sen vet jag att de ändå har fått stöd från förvaltningen, men inte tillräckligt. Man har inte fått tillräckliga möjligheter att kunna möta de här behoven som finns på skolan vilket leder till att både barn och elever men för vår del framför allt att personalens arbetsmiljösituation är ohållbar, berättar Cecilia Rahbek Nöhr, ordförande för Sveriges lärare i Eskilstuna.

undefined
"Personalens arbetsmiljösituation är ohållbar", säger Cecilia Rahbek Nöhr, ordförande för Sveriges Lärare i Eskilstuna om problemen på Slagstaskolan.

Susan Karlsson är rektor på Slagstaskolan. Hon berättar att framställan grundar sig i händelser som utspelat sig under höstterminen.

– Vi har genomfört många åtgärder (sedan dess). Vi har såklart gått igenom våra rutiner för att se om det är något mer vi kan göra för att det ska bli tryggare och säkrare på hela skolan. Jag jobbar för en god arbetsmiljö, det gör vi hela tiden och vi följer de rutiner vi har och försöker förebygga så mycket det går och jag har väldigt duktiga medarbetare som gör ett jättebra jobb med våra elever varje dag.

Har det lugnat ner sig efter det?

– Ja, oja. Det har det absolut gjort. Vi jobbar ständigt med våra rutiner som Eskilstuna kommun har och vår arbetsmiljö för att det ska bli så bra som möjligt, både för elever och personal.

I framställan beskrivs det att personalen dagligen är utsatta för hot och våld på skolan. Det är ingen bild som Susan Karlsson delar.

– Nej, det gör jag absolut inte. Det är väl klart att det händer saker med barnen, vi har 560 elever, men vi försöker alltid att förebygga och det är inte alls de problemen nu. Det är min uppfattning.

undefined
Enligt framställan blir lärare dagligen utsatta för hot och våld, något som Susan Karlsson, rektor på Slagstaskolan, inte håller med om.

Situationen på Slagstaskolan är inte unik i Eskilstuna. Däremot har den eskalerat till den grad att en framställan enligt arbetsmiljölagen var nödvändig.

– Det är klart att det finns problem av liknande karaktär på andra skolor, sen kanske det är att de inte varit under en lika lång period. För att överhuvudtaget kunna lägga en framställan behöver man ha väldigt mycket dokumentation som man också kan lämna och visa för Arbetsmiljöverket om det behövs, säger Cecilia Rahbek Nöhr.

I framställan skriver Sveriges lärare och Kommunal att sjukfrånvaron ökat, att lärare valt att sluta på grund av den ohållbara situationen samt att fler överväger att göra samma sak.

– Ja, det är så det ser ut.

Lärare har alltså slutat på skolan på grund av arbetsmiljön?

– Ja. Det här är nog mer i början av den här perioden som en del lärare slutade, sen är det svårt att säga om det var enbart arbetssituationen som gjorde att de slutade eller om det var något annat också. Men det är klart, om man har en ohållbar arbetssituation dagligen och det sedan är något annat som gör att man funderar på att sluta så tar man det beslutet naturligtvis.

Susan Karlsson kan varken bekräfta eller dementera att personal sagt upp sig.

– Det kan inte jag svara på. När det gäller frånvaron så ser den likadan ut i hela kommunen skulle jag vilja säga, och jag har inte hört att det är någon som ska lämna på grund av det. Utan det är de fackligas uppfattning, det får stå för dem.

Att skolan skulle sakna tillräcklig bemanning håller hon inte med om.

– Min upplevelse är att vi har vikarier. Vi har en egen vikariebank på skolan där vi använder samma vikarier som är kända, både för elever och för mina medarbetare. Om en lärare är sjuk kan det ibland vara svårt få tag i en vikarie om vi har många som är sjuka, då får vi hjälpas åt så gott det går. Då är det så att det ibland blir inställda lektioner.

Hon tycker heller inte att det på fritidshemmen är för stora undervisningsgrupper med för få vuxna.

– Det gör jag inte. Däremot så har vi väldigt trångt i våra lokaler men vi har en bra bemanning på våra fritidshem om jag jämför med många andra skolor.

undefined
Slagstaskolan i Eskilstuna.

Susan Karlsson svarade på framställan med planer för hur skolan ska åtgärda problemen. Sveriges lärare och Kommunal fann dock inte det svaret tillfredsställande och lämnade därför över det till Arbetsmiljöverket som genomförde en inspektion på skolan under torsdagen. Mötet grundade sig i att gå igenom anmälan och samla underlag till ett framtida beslut.

– Nu får vi se vad de säger. Vi ser att det finns goda intentioner på långsiktiga lösningar men det vi saknar är det kortsiktiga som kan lösa arbetsmiljösituationen varje dag, säger Cecilia Rahbek Nöhr.

Vad är det specifikt som saknas?

– Det kan vara svårt att sätta fingret på exakt vad. Ibland kan det bero på att man inte har tillräcklig bemanning, ibland är det att det inte finns tillräcklig kompetens i de svårare ärendena, och ibland kan det naturligtvis vara en blandning av det hela. Men framför allt skulle jag säga att Slagstaskolan bara har skolpengen att röra sig med. Det blir väldigt svårt så fort man har flera elever eller elevgrupper som har särskilda behov, då är det svårt att kunna rymma det. Rektorns uppdrag är besvärligt så till vida att det krockar med skollagens krav och kommunallagens krav om budget i balans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!