I en rapport från Försvarshögskolan pekades Eskilstuna förra året ut som ett starkt fäste för den fundamentalistiska tolkningen av islam. Våldsbejakande salafister har i tidningens tidigare granskningar pekats ut för att ha rekryterat ungdomar till jihadistgrupper. De senaste åren har gruppen dragit på sig mindre medial uppmärksamhet. Men att aktiviteten skulle vara mindre idag tillbakavisas kraftfullt av personer med god insyn i Eskilstunas muslimska församlingar.
– Det har inte blivit lugnare bara för att ingen reser ner till jihadistgrupper. Salafismen i Eskilstuna fortsätter att växa. Det finns en stor rädsla och oro bland stadens muslimer. Jag är själv orolig, säger en person som av säkerhetsskäl vill förbli anonym.
Enligt uppgiftslämnaren så är gruppens målgrupp och modus detsamma idag som när ungdomar rekryterades till jihadistgrupper.
– Salafisterna riktar in sig på sårbara unga från trasiga hem som saknar anknytning till samhället. De hjärntvättas med idéer om att och svenskarna är otrogna. Jag som "icke-trogen" muslim är ännu värre. Jag vet många föräldrar som oroas över att de tar kontakt med deras barn.
– När ungdomarna blir matade med sådana här idéer är det bara en tidsfråga. Att de kommer bli ett hot i framtiden är uppenbart. De sår sina frön och de kommer fortsätta växa. Vi kommer se muslimer som dödar andra muslimer här.
Från Lagersberg och Fröslunda kommer uppgifter om så kallade moralpoliser som kontrollerar människors klädsel och uppmanar kvinnor och flickor att klä på sig.
– De är där och markerar sin närvaro – vi ser dig.
Kommunens samordnare mot våldsbejakande extremism, Ewa Spasowski, känner till uppgifterna men konstaterar att det är svårt för kommunen att nå fram till de berörda.
– Lokala myndigheter som jobbar med barn och ungdomar känner absolut till att det kan finnas en pågående kontroll. Samtidigt har vi svårt att få till dialogen. Vi måste skapa en kultur av trygghet där barn och unga vågar prata om svåra frågor. Det är väldigt mycket gråzonsproblematik.
Samma gråzonsproblematik präglar kommunens möjligheter att följa den våldsbejakande salafismen i stort. När IS var som starkast var många anhängare öppna med sina sympatier. Nu när det så kallade kalifatet ligger i spillror har aktiviteten flyttat till mer ljusskygga platser, menar Ewa Spasowski.
– Då var de som högerextremisterna som alltid vill synas. Numera rör sig den jihadistiska miljön under radarn och är svår att följa – även om man vet att den pågår.
Imamen i Stora moskén i Eskilstuna, Abd al Haqq Kielan, är positiv till Försvarshögskolans nya forskningsprojekt som tidningen rapporterade om igår. Samtidigt är han starkt kritisk till att arbetet på såväl nationell som lokal nivå inte kommit igång tidigare.
– Vi har haft besvär med det här i åratal. Salafister har försökt ta över vår moské tre gånger, de har skickat folk till IS. Fröslunda är utsatt för al-Shabaab-ungdomar som går runt och håller koll på de somaliska kvinnorna. Det har väckt ett nästintill obefintligt intresse hos myndigheterna. Vi har själva, utan någon hjälp från samhället, fått stå i frontlinjen och kämpa mot det här. Men sent ska syndaren vakna, säger han och fortsätter:
– Förhoppningsvis kan det bidra till att man skiljer på oss vanliga muslimer och den här typen av islamister.