– Man märker ju att man blir mer prismedveten men det påverkar inte vad vi köper, säger Ingrid Lindblom.
Hon påskhandlar med maken Rolf Lindblom som berättar om inköpslistan.
– Det blir lax, sill, prinskorv och köttbullar.
– Och lammstek, tillägger Ingrid.
Lax, sill, ägg och potatis hör onekligen till de mest klassiska inslagen på matbordet under påsk. Vissa av dem har blivit markant dyrare jämfört med förra året. Allra dyrast har den gravade och rökta laxen blivit, visar SCB:s prisindex, med en prisökning på 8,2 procent.
– Färsk lax har inte gått upp lika mycket, det är framför allt den gravade och rökta laxen. Den har gått upp ganska mycket i pris den senaste tiden – mer än vad den brukar, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.
Även potatisen har blivit dyrare jämfört med i fjol, prisökningen är enligt SCB 7,5 procent om man tittar på priset i februari i år jämfört med i februari förra året. Potatispriset har gått lite upp och ner de senaste åren enligt, Caroline Neander.
– Den senaste tiden har det gått upp. Det kan kanske ha att göra med skördar.
Den andra fisken som är vanlig på de flesta högtidsbord i Sverige, sillen, har inte ökat lika mycket i pris. Där handlar det om en prisökning på 2,8 procent och än mer blygsam är höjningen gällande ägg och godis som bara ökat runt en procent i pris.
Jonas Lidhammar, stormarknadschef på Stora Coop i Tuna park, stämmer in i bilden av att påskbordet blivit något dyrare sedan förra året. Det är bland annat stegrande bränslepriser, hamstring och logistikbekymmer som påverkar tillgången och pressar upp priserna.
– Det gäller ju generellt för oss alla. Tyvärr är det brist på lite grejer – vi har oxfilé som sitter fast i Rotterdam, och Ukrainakriget har gjort att folk hamstrar. Logistiken för importerade varor har inte riktigt hängt med.
Hur ser det ut på äggfronten?
– Ägg ska finnas till alla, och generellt sett känns det bra inför påsk. Det kostar någon krona mer, men jag tror inte att folk kommer tulla på påskmaten av den anledningen. Vi hoppas också att det blir fint väder så att folk satsar på grillpremiär. Jag tror att det kan påverka påskmenyn – är det sol blir det grill och vid vinterväder blir det mer påskmat och must, säger Jonas Lidhammar.