Här är Parken zoo:s nya bebisar

Sommaren står för dörren och Parken zoo laddar för en säsong utan restriktioner. "Nu håller vi som bäst på att förbereda djurens utemiljöer", säger djurparkschefen Anita Burkevica inför premiären nästa helg.

Dvärgflodhästarna Krakonia och Ooni har blivit något av Parken zoo-publikens favoriter. Här kollar djurparkschefen Anita Burkevica både tandstatus och andedräkt innan de ska ut och möta besökarna.

Dvärgflodhästarna Krakonia och Ooni har blivit något av Parken zoo-publikens favoriter. Här kollar djurparkschefen Anita Burkevica både tandstatus och andedräkt innan de ska ut och möta besökarna.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2022-05-07 08:02

Om en vecka öppnar Parken zoo, men med tanke på all aktivitet som pågår känns det som att besökarna redan är på plats.

– Det här ska bli riktigt kul och för ovanlighetens skull är det väldigt skönt att veta vad vi kan och får öppna i år, säger Parken zoo:s vd Sofia Larsson.

De senaste två säsongerna har verksamheten påverkats av pandemirestriktioner – trots det blev fjolåret en resultatmässig succé.

undefined
Parken zoo:s vd Sofia Larsson ser fram emot premiären nästa lördag. Här syns hon bland borden i den nya restaurangsatsningen Morris, som byggts i Pingvinen.

– Vi hade 190 000 besökare under 2021 och målet är att nå över 200 000 i år. Vi har ett starkt utbud och hoppas att alla satsningar vi gjort under vinterhalvåret ska ge utdelning.

I nöjesparksdelen har det forna danspalatset Pingvinen byggts om till restaurang Morris, med plats för 300 gäster, och nyligen har lika många säsongsjobbare varit på introduktion.

– Det känns bra att vi kan sysselsätta så många drivna ungdomar, samtidigt är de en förutsättning för att alla funktioner i verksamheten ska fungera.

undefined
En av de söstaste individerna kan vara något av de nyfödda marsvin som snart ska bli klappade av barnen i Lilla zoo.

I djurparksdelen pågår renoveringar och vårstädning in i det sista. Pumpstationer har reparerats och flera djur har fått nybyggda hägn och vindskydd. Djurparkschefen Anita Burkevica ser fram emot säsongsstarten och berättar att mycket krut lagts på djurens utemiljöer och säkerhet.

– Vi försöker göra förbättringar varje år – och det handlar om förändringar som anpassas efter djurparkens samtliga 400 individer. På senare år har vi byggt nya vindskydd som djuren kan nyttja oavsett om de vill ha sol eller skugga. Klättringsglada arter har också fått sina på lite högre höjd.

undefined
Dvärgflodhästarna Krakonia och Ooni har blivit något av Parken zoo-publikens favoriter. Här kollar djurparkschefen Anita Burkevica både tandstatus och andedräkt innan de ska ut och möta besökarna.

– Det är viktigt att våga använda sin kunskap om djurens beteenden. När vi byggde skydd till lejonen på sex meters höjd 2017 var vi först lite oroliga att de skulle trilla ner. Det har så klart inte hänt.

Under vintern har djurparken välsignats med flera födslar – vissa mer gripande än andra.

undefined
Under vintern har flera individer i Parken zoo fått ungar. Här tittar en tio veckor gammal kejsartamarin fram genom lövverket.

– Till Lilla zoo har vi såväl nyfödda Mellerudskaniner som marsvinsungar. Stora djurparken har fått tillskott med bland annat kejsartamariner, rödbukade lemurer och ringsvanslemurer.

Händelserna kring de rödbukade lemurerna är en både tragisk och fin historia.

undefined
Under vintern födde ett rödbukat lemurpar tvillingarna Flux och Flax, sedan mamman strax därpå dog klev pappan Clyde in och tog hand om sina guldklimpar. "Det är både rörande och kul att se hur olika djur tar hand om varandra", säger Anita Burkevica.

– Mamman dog strax efter födseln av ett tvillingpar. Efter det klev pappan in och tog fullt ansvar. Det har varit en utmaning att få i ungarna mjölkersättning, men vi gjorde en "deal" med pappan och han har hjälpt till med detta på bästa sätt.

– Bara att se honom lära sig klättra på nytt med två ungar klängandes på sig är fantastiskt. Det är både rörande och kul att se hur olika djur tar hand om varandra.

Vilka djur är populärast bland besökarna?

– Det är väldigt olika beroende på publikens ålder och egna grundkunskaper. Lilla zoo, där barnen får interagera och klappa djuren, är så klart väldigt poppis hos våra yngsta besökare. Det är kul att se alla orädda knattar. Rädslan för olika djur kommer av någon anledning när barnen blir lite äldre.

undefined
Mellerudskaniner är nya för i år och lär garanterat gå hem i Lilla zoo.

Anita Burkevicas uppfattning är att besökarna gillar när något händer. Matning av jätteuttrar och apor går hem – liksom aktiviteten hos parkens alla stora kattdjur.

undefined
Maskrosor går hem hos nästan alla Parken zoo:s invånare. Speciellt när djurparkschefen serverar.

– Djur som besökarna känner igen sig i blir de ofta fästa vid – liksom djur de är rädda för. Ormar och komodovaraner är svåra att läsa och upplevs därför som lite skrämmande.

undefined
Världens snabbaste katter finns det gott om i Parken zoo. Geparden spanar alltid efter lovligt byte.

– Gäster som själva har katt känner garanterat igen både mönster och rörelser hos våra missar. De kommer hit och ser sin katt de har hemma. Men i stället för fem kilo väger våra 150 – och är lite farligare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!