Han plockar upp ditt skräp: "I måndags var det extremt"

Fimpar, förpackningar, pantburkar och bajsblöjor. För Lennart Johansson fylls arbetsdagarna av att plocka upp det Eskilstunaborna kastar på marken. Nu när snön försvunnit har det blivit mycket att göra.

När snön försvann töade skräpet fram. För Lennart Johansson som arbetar med att plocka skräp blev det en tuff måndag. "Vi har en runda vi går som brukar ta en timme. I måndags tog det tre timmar."

När snön försvann töade skräpet fram. För Lennart Johansson som arbetar med att plocka skräp blev det en tuff måndag. "Vi har en runda vi går som brukar ta en timme. I måndags tog det tre timmar."

Foto: Lisa Hölne

Eskilstuna2021-02-25 07:05

Det som göms i snö kommer upp i tö heter det enligt ordspråket. Något som blir bokstavligt tydligt för den som rör sig på Eskilstunas gator nu sedan snön har smält. Förpackningar, hundbajs, cigarettpaket, pantburkar... Listan kan göras lång över vad som ligger slängt på marken och som nu kommit fram med tövädret.

– I måndags var det extremt. Vi har en runda vi går som brukar ta en timme. I måndags tog det tre timmar. Vi fick ihop fem sopsäckar jag och min kollega.

undefined
Lennart Johansson har sin sysselsättning som skräpplockare via LSS.

Det säger Lennart Johansson som har sin sysselsättning via LSS. Hans jobb är att plocka upp det folk kastar på marken.

– Det är liksom inget hejd på det. Folk kastar skräp ner från balkongerna och ställer soppåsar utanför porten.

Han utgår från vård- och omsorgsförvaltningens lokaler på Bryggaregatan intill Munktellstaden i Eskilstuna. Den vanliga rundan går runt OKQ8-macken.

– Värst är nästan alla fimpar och krossat glas man hittar. Jag tänker på alla djur och barn som kan skada sig, säger Lennart Johansson.

undefined
Det räcker med att sänka blicken så hittar man skräp överallt.

Sedan är det de där otrevliga fynden i lekparkerna.

– Vi brukar hitta bajsblöjor där i sandlådorna. Ibland ligger de i rutschkanorna. Det är riktigt vidrigt.

När han och hans kollega kommer tillbaka med skräpet de plockat upp väntar nästa uppgift. En uppgift som kräver plasthandskar.

– Då ska allt sorteras. 

Har du någon uppmaning till den som skräpar ner?

– Det bästa är att kasta skräpet i soporna, där det ska vara.

2011 infördes en ny straffbestämmelse i miljöbalken som rör nedskräpning. Bedöms den vara av "normalgraden" kan det ge fängelse i upp till ett år. Vid mindre allvarlig nedskräpning kan polis bötfälla på plats. Det kan till exempel handla om att någon skräpat ned med glas- eller plastflaskor, snabbmatsförpackningar eller engångsgrillar.

 Men boten som är på 800 kronor delas sällan ut. Under 2020 skrevs endast 13 skräpböter ut i hela polismyndigheten Öst där Eskilstuna ingår. Totalt i landet bötfälldes 87 personer.

undefined
Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent vill att det ska bli straffbart att skräpa ned med cigarettfimpar.

– Vi kan inte recensera polisens prioriteringar. Men vi kan konstatera att det delas ut för få böter för att det ska ha någon avskräckande effekt, säger Johanna Ragnartz, vd för stiftelsen Håll Sverige Rent som också hoppas att alla cigarettfimpar som slängs på marken ska integreras i nedskräpningsboten, något som inte är fallet i dag.

undefined
På Eskilstunaåns is syns en soppåse som någon har slängt ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!