Pekar ut pojkvännen som penningtvättare

En 48-årig Eskilstunakvinna åtalas för penningtvätt efter att ha mottagit en stor summa pengar på sitt nyöppnade bankkonto.

Nästan alla banker medverkar ofrivilligt i bedrägerierna som drabbar allt fler.

Nästan alla banker medverkar ofrivilligt i bedrägerierna som drabbar allt fler.

Foto: Jessica Gow

Eskilstuna2024-05-29 21:35

Nyheten i korthet

  • En 48-årig kvinna från Eskilstuna står åtalad för penningtvätt efter att ha mottagit 241 000 kronor från ett bedrägerioffer.
  • Kvinnan hävdar att hon öppnade bankkontot på uppmaning av sin pojkvän som hade tillgång till hennes bank-ID.
  • Trots att pengarna återfördes, riskerar kvinnan, som tidigare är ostraffad, att dömas till dagsböter eftersom hon ansvarar för kontot.

Vi börjar kunna några av bedrägeriuppläggen vid det här laget. Som när ett sms i mobilen förkunnar att en beställd vara från ett specifikt bolag är skickad. Om mottagaren har några frågor går det bra att ringa till bolagets kundtjänst, vilket mottagaren gör, då det inte beställts någon vara.

En trevlig bolagsrepresentant svarar, lyssnar och kopplar samtalet till bolagets säkerhetsavdelning. Där svarar en förtroendeingivande person med talets gåva.

"Jo, tyvärr, det verkar som att du är utsatt för ett bedrägeriförsök", säger personen och kopplar samtalet till säkerhetsavdelningen. Inringaren känner tacksamhet och använder utan större tvekan sitt mobila bank-id i tron att överföringar ska förhindras.

Konton som bedragarna fått fritt tillträde till töms och förutbestämda målvakter mottar stora summor pengar på kort tid.

Flera av dessa möjliggörare som aningslöst eller medvetet, mot en mindre ersättning eller för att "vara snälla", ställer sina konton till förfogande har de senaste åren funnits i Eskilstuna.

Senast i raden är en 48-årig kvinna som den 29 oktober i fjol skapade ett bankkonto i Danske Bank. Dagen därpå rasslade det in 241 000 kronor.

Pengarna överfördes från ett konto tillhörande en snart 70-årig kvinna som trodde sig ha fått hjälp av säkerhetsavdelningen på ett hemelektronikföretag. Istället för att få hjälp tömdes hennes konto på drygt 800 000 kronor, varav 241 000 alltså hamnade hos 48-åringen.

undefined
Logga aldrig in med bank-id på uppmaning av okända personer, uppmanar bankerna. Kontakta banken själv om du tror att du är utsatt för bedrägeri.

Tack vare att kvinnan i Södertälje och hennes man anade oråd då de uppmanades att inte kontakta sin bank på 24 timmar, vilket de därför gjorde, kunde Danske Bank frysa Eskilstunakvinnans konto.

Pengarna är numera återförda men för 48-åringen väntar rättegång. Hon har i dagarna åtalats för penningtvättsbrott.

Hon förnekar brott och hennes förklaring, om den är sann, visar på den naivitet och godtycklighet som kontomålvakter ofta ger uttryck för.

Eskilstunakvinnan hävdar att hon öppnade kontot på uppmaning av sin pojkvän. Hon säger att hon därefter inte hade någon uppsikt över kontot. Pojkvännen kunde hantera det på egen hand då han hade koden till 48-åringens bank-id.

Först när hon fick brev från Danske Bank och ombads att förklara var pengarna kom ifrån agerade hon. Hon svarade visserligen inte banken men hon säger att hon uppmanade sin pojkvän att göra det. Han hade svarat att det inte var nödvändigt.

Pojkvännen är inte misstänkt för brott. Eskilstunakvinnan som är tidigare ostraffad riskerar att dömas till dagsböter då det är hon, och ingen annan, som ansvarar för kontot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!