Livet för unga på kommunens agenda

Vad gör unga på sin fritid? Via forskningsprojektet Ung livsstil ska kommunen nu få svar på för att kunna utveckla sin verksamhet riktad mot unga.

Elin Karlberg, ungdomsutvecklare på Ung Fritid i Eskilstuna

Elin Karlberg, ungdomsutvecklare på Ung Fritid i Eskilstuna

Foto: Privat

Eskilstuna2019-11-25 21:32

Elin Karlberg, ungdomsutvecklare på Ung fritid på Eskilstuna kommun anser att ungdomslivet generellt är bra i Eskilstuna. Men kommunen tycker att man behöver ett underlag för att kunna göra eventuella förbättringar. En enkät ska därför delas ut till högstadieelever för att ta reda på om kommunen har välmående elever som känner trygghet och samhörighet i samhället. 

– Vårt mål är att få fler ungdomar delaktiga när det kommer till fritidsaktiviteter och därför kommer vi delta i forskningsprojektet Ung livsstil. Vi kommer att dela ut enkäten till 1600 högstadieelever, något vi inte gjort sedan 1993.

Kommunens kultur och fritidsförvaltning, där Ung fritid ingår, försöker vara en länk mellan föreningar och ungdomar, berättar Elin Karlberg. 

Hur kan föreningar få reda på vad det finns för efterfrågan på deras verksamhet? Vilka föreningar behöver stöd från kommunen för att utveckla sin verksamhet så att den passar vad unga vill göra? Det är exempel frågor som Elin Karlberg vill ha svar på.

– Vi gör det här för få reda på hur ungdomar har det och vilket behov som finns, vi vill vi arbeta med de aktiviteter som finns, samt de som vi eventuellt ska lägga till. 

Elevenkäten från Ung fritid, som skickats ut till 20 kommuner, består av 55 frågor där eleverna bland annat få svara på frågor om hälsa, aktiviteter och nationalitet.

– Många kanske undrar varför man ska svara på frågor om nationalitet men det är för att vi lättare ska kunna analysera segregation. Vi har också sett i tidigare enkäter som vi gjort själva att ekonomiska faktorer, ursprung och hälsa har stor betydelse när det kommer till fritidsaktiviteter.

En av frågorna handlar om ens familjs tillgångar, varför är det relevant?

– Det är för att urskilja klasskillnader. Utifrån svaren vi får kan till olika åtgärder tas, ett exempel är mer resurser på gratis-aktiviteter om det är så att vi ser stora skillnader.

Elin Karlberg berättar också att man vill motverka den psykiska ohälsan hos unga och att de försöker få fram en helhetsbild.  Vilka känner ungdomarna förtroende för, hur äter de och är de rädda för något, är frågor som finns med i enkäten.

– Vi vill framför allt ta reda på hur vi kan stärka meningsfullheten med fritidsaktiviteter och då behöver vi ha underlag för förutsättningar och behov, säger Elin Karlberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!