Livsviktigt samarbete sitter som en smäck

Den här veckan tränar ambulanssjukvårdare och räddningstjänstens personal sida vid sida för att gammal och ny kunskap i livräddning ska bli riktigt fintrimmad.

Foto:

Eskilstuna2015-06-02 17:00

Just den här dagen handlar det om hjärt- och lungräddning och först att räddas är en livlös person ur ån vid Åstigen i Eskilstuna och kort stund senare räddas även ett litet barn.

Brandmännen skickar ut en dykare i våtdräkt som med en livräddningsboj under armarna och med kraftiga bentag simmar ut för att undsätta den nödställda övningsdockan som ligger och flyter med ansiktet under ytan.

En kollega tar snabbt rygg på dykaren, gränslar en så kallad hansabräda och hjälper till att få upp den drunknade på brädan. Ett kort kommando till kollegorna på landbacken ger klartecken att de kan hala tillbaka brädan till land igen och snabbt sätts hjärtmassage och syrgas in. Under tiden försöker dykaren som var först på platsen ta en annan väg tillbaka för att kolla att inga fler olycksoffer finns i närheten.

Det ser inte så ut. Samtidigt som hon kliver upp på torra land avlägger hon rapport och under tiden pågår upplivningsförsök med hjärtmassage.

– Lugnt och fint, säger ambulanssjukvårdaren Michael Lejon, som menar att frekvensen på kompressionerna inte behöver vara uppe i 140.

En kort pratstund med dagens båda övningsledare, Anders Lundin, från ambulansen i Strängnäs, och hans kollega från Eskilstuna, Anders Rösler ger en bild av vad som krävs för att få en godkänd test.

All personal måste göra exakt de rätta sakerna i rätt turordning och samtidigt vara uppmärksam på att man har överblick över en olycksplats.

– Drunkningsoffer är i regel kraftigt nedkylda, men ingen får dödförklaras innan man är varm, säger Anders Lundin, som är mycket nöjd med övningens resultat.

Just detta faktum att räddningsstyrkan visar sig kunna hantera två fall av drunkning är man från ledningssidans håll mycket tillfreds med.

– Det kan vara ytterst trixigt, men här löste man det hela väldigt bra, säger Anders Lundin.

Även Anders Rösler nickar gillande. Det är så här han känner sina kollegor i Norra Sörmland.

– Vi är helt enkelt bäst, säger han.

Att brandmän och ambulanspersonal övar sida vid sida är numera inte ovanligt. Det ses som något ytterst naturligt, så ser verkligheten ut många gånger.

Nästan hela denna vecka är fylld med olika övningar. I måndags och i går var det drunkningsolyckor, både på för- och eftermiddagen. Allt för att stå bra rustade när nu badsäsongen snart börjar.

– Fjolåret var hemskt ur den här synvinkeln, ju finare sommar desto fler drunkningsolyckor, säger Anders Rösler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!