– Det är ett löfte liknande det vi avlade för 2020 och vi ser att det är ett område där vi kan nå stor framgång, säger Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef.
Narkotikabruk och försäljning av narkotika är ett problem som får konsekvenser i form av andra brott och skapar en ökad otrygghet i det offentliga rummet.
Årets medborgarlöfte innebär därför tydliga prioriteringar mot narkotikabrott och bekämpning av droghantering på offentliga platser.
– Narkotikahantering bland unga vuxna är ett samhällsproblem som vi vill bryta. Kommunen har redan en bra samverkan med polisen och det samarbetet vi vill ta ännu längre, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).
Han vill, liksom övriga berörda aktörer, se att resurser sätts in där det behövs och säger att kommunen har goda förutsättningar att arbeta mer proaktivt.
– Öppen droghandel flyttar lätt till nya platser och här kan kommunen kliva in snabbt och riva i oönskade strukturer. Vi kan och ska bli bättre på att agera, säger Jimmy Jansson.
Från polisen sida handlar det om att komma närmare medborgarna och samtidigt öka den operativa förmågan.
Peter Sigurd, kommunpolis, säger att medborgarlöftet innebär ett större fokus på kriminella nätverk, unga och unga vuxna i utsatta områden.
– Genom att exempelvis ha fler moped- och trafikkontroller går det också att komma åt fler narkotikarelaterade brott, säger han.