– Vi vill fånga upp entreprenörer med driv och affärsidéer i en tidig fas och hjälpa dem att komma igång. Vi kan sätta ihop dem med rätt mentorer och hitta finansiering. Vi vill stötta dem så att de kan fokusera mer på att driva företag, säger Lora Leijoned.
Både Lora Leijoned och den andra initiativtagaren Maria Fischer är framgångsrika företagare. Lora Leijoned startade och drev Nyköpings Vårdcentral AB mellan 2014 och 2019. Hon är numera verksam som mentor, rådgivare och affärsängel.
Maria Fischer från Eskilstuna driver sedan 2017 företaget Safe Homes and Care som erbjuder hot- och våldsutsatta personer skyddat boende på uppdrag av socialtjänsten eller polisen. Hon har på senare tid även börjat investera i andra bolag genom bolaget Social Invest by Fischer.
Maria och Lora träffades genom Sörmlandsfondens affärsängelsnätverk. Det var Maria som föreslog att de borde göra något tillsammans för att främja entreprenörskap i Sörmland och Lora tyckte att det var en utmärkt idé.
– Båda två är samhällsintresserade och engagerade. För oss är det viktigt att näringslivet fortsätter att rulla trots hög inflation och lågkonjunktur, säger Maria.
De har en dialog med Nyföretagarcentrum och Coompanion med vilkas hjälp de hoppas kunna hitta idérika entreprenörer. Intresserade kan även anmäla sitt intresse direkt till Maria eller Lora, till exempel via mejl på adressen entreprenorerisormland@outlook.com.
– När det gäller investerarsidan har vi en hel del kännedom och personliga kontakter, säger Lora.
Tanken är att det ska finnas två olika sorters medlemskap i föreningen. Man kan välja att bara vara stödmedlem eller att jobba aktivt i föreningen.
– Om man sitter på någon kompetens inom till exempel ekonomi, juridik eller styrelsearbete kan man stötta de här företagen med sin spetskompetens, säger Maria.
Enligt Maria och Lora är bildandet av föreningen inledningen på en större satsning. Under det första året räknar de med att kunna hjälpa ett par entreprenörer.
– Vi kanske träffar 100 personer och utifrån det kanske vi väljer ut max tre företag, säger Lora.
De vill gärna att företagen som de stöttar ska ha flera delägare så att de inte blir så sårbara.
– Vi kommer att göra intervjuer för att känna av om idén är hållbar och skalbar och om personerna har drivkraft. Vi vet utifrån egna erfarenheter hur viktigt det är att du kan ta tag i saker även om det är jobbigt och motigt. Man ska kunna känna att: 'Jag fixar det här!', säger Lora.