Kan du lova?
Nio av tio svenskar uppger i en ny Sifoundersökning att äldreomsorgen är en viktig valfråga, och för nästan var femte svensk kan den till och med avgöra vilket parti de röstar på.
Inför valet 2018 fick de lokala partierna svara på frågan: Kan du lova att jag och min man får bo på samma ställe om vi skulle bli i behov av vård även om vi har olika behov?
Det är inte alltid de lokala partierna är överens om vårdens vägval, men när det kommer till parboende för äldre, enas de. För fyra år sedan svarade samtliga politiker ja på frågan – men exakt vad var det man utlovade?
Kristdemokraterna föreslog att kommunen skulle införa en särskild parboendegaranti för att säkerställa livskvalitet för de äldre. De menade också att biståndsbedömningen måste ändras.
– Man har fortfarande inte mött de behov som finns eller infört någon särskild garanti för parboende. Problemet är att nybyggnadstakten inte hängt med. Det vi kan göra är att driva på frågan hårt, det har vi alltid gjort och kommer fortsätta göra, säger Bo Hellmark, gruppledare (KD).
Situationen i dag skiljer sig från hur det såg ut för fyra år sedan, menar Majo Brostedt som är kommunalråd och ordförande i vård och omsorgsnämnden (S). Inför valet 2018 svarade Socialdemokraterna att parboende inte kunde utlovas på kort sikt, men absolut på lång sikt. I dag ser det annorlunda ut.
– För 1,5 år sedan tog vård- och omsorgsnämnden beslut om riktlinjer för parboende. I dag erbjuder vi parboende, medboende och provboende för att ge fler valmöjligheter till äldre par att kunna bestämma vad som fungerar bäst för dem själva. Parboende är en lagstadgad rättighet och ingår i skälig levnadsnivå så vi är skyldiga att tillgodose det behovet. Jag är stolt över Eskilstuna att vi har möjlighet att erbjuda detta för de som vill, säger Majo Brostedt.
Fridha Söderqvist är verksamhetschef för äldreomsorgen i Eskilstuna kommun, och hon berättar att just nu är intresset för parboende inte är så stort.
– Vi har haft ett par tre stycken som ansökt om parboende de senaste åren. I dag tillgodoser vi behovet, och om det skulle bli fler kan det bli så att man får stå i kö, säger hon.
Vidare förklarar Fridha Söderqvist att man uppmuntrar till provboende först för att säkerställa att alla trivs innan man tar beslut.