Sedan läsårets start pågår det renovering av matsalen på S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna. Prognosen är att arbetet ska vara klart till nästa läsårsstart i augusti 2023. Fram tills dess har skolans 750 elever fått äta lunch på närliggande Björktorpsskolan, som är en grundskola med drygt 500 elever.
Att servera över 1 200 elever lunch är inte Björktorpsskolans matsal dimensionerad för, vilket har lett till en stressfylld situation för såväl personal som elever.
– Det har inte riktigt fungerat för det är så mycket människor. Det har varit så fullt i matsalen att folk har skippat att äta eller i stället spenderat pengar på att äta ute. Det är inte en hållbar matsalssituation, säger Tuva Brolin Näslund som går andra året på samhällsvetenskapsprogrammet med säkerhetsprofil på S:t Eskils gymnasiet.
Tillsammans med klasskompisarna Märta Widegren och Norah Örevik driver hon frågan om att få till stånd en bättre lunchlösning.
– Vi fick veta första skoldagen att vi ska ha det så här i ett år. Vi känner att det inte är något vi vill hålla på med så länge, säger Tuva Brolin Näslund.
En provisorisk lösning har blivit att de elever på S:t Eskil som äter lunch först fått gå till g-huset som ägs av skolan men som för tillfället inte är i bruk. Där har eleverna fått hämta matlådor, men det har funnits tydliga brister även gällande den lösningen. Eleverna har inte kunnat välja mat, inte fått sallad eller vanligt vatten.
– Det finns bara kolsyrad ramlösa, ingen krydda, inte vego- eller specialkost och det är för små portioner. Vi blir inte mätta och orkar inte arbeta i skolan. Lärarna har märkt det här så vi har fått sluta tidigare för vi har varit så trötta, säger Tuva Brolin Näslund.
Johan Ahlqvist är rektor på S:t Eskils gymnasium och han stämmer in i elevernas kritik.
– Under byggnationstiden så har vi fått tillfälliga lösningar som inte har funkar bra för våra elever, det har varit mer eller mindre kaos. Vi har försökt påtala det här för vår förvaltning och de som planerar och sköter kostadministrationen. De har kommit upp med lite andra lösningar med det är fortfarande inte bra. Jag förstår att eleverna är missnöjda, säger Johan Ahlqvist.
För att lunchen ska hinnas med behöver S:t Eskil ha två timmar till sitt förfogande, något som inte är möjligt i dag på grund av köande och trängsel. Johan Ahlqvist menar att den rådande situationen går ut över såväl eleverna på S:t Eskil samt barnen på Björktorpsskolan. Lösningen med matlådor i g-huset ser han inte heller som hållbar.
– Eleverna ska kunna gå och äta i en matsal, få bra mat och allt det man normalt sett ska få i en matsal. Eleverna vill gärna ha alternativ och sallad. Det är förståeligt, det vill vi också ha när vi äter lunch, säger Johan Ahlqvist.
Han konstaterar att organisation inte är tillräckligt uppbyggd för att säkerställa det i nuläget, något han såg redan innan läsåret startade.
– Vi från skolan har påtalat att det skulle bli problematiskt, vilket det blev. Det är jättetragiskt för våra elever, de behöver verkligen få mat i skolan, säger Johan Ahlqvist.
– Nu handlar det om att hitta fler lösningar så det kan bli acceptabelt för våra elever under pågående läsår. Det fungerar inte på ett tillfredsställande sätt, fortsätter han.
Det är barn- och utbildningsförvaltningen som har ansvar för frågan och Monica Widelund är skolchef för Eskilstunas kommunala gymnasieskolor. Hon förstår att situationen inte är bra och det jobbas intensivt med att hitta en lösning som håller hela läsåret.
– Kostenheten är en nyckel i det här. De hade möte på måndagen där de tittade på olika förslag och på onsdagen ska vi sätta oss ner och se vilken idé som är hållbar. Vad gäller både miljömässigt, tidsmässigt, ekonomiskt och trivsel, säger hon.
Det är kostenheten, förvaltningen, rektorer på skolan och lokalsamordnare som ska slå sina kloka samman under onsdagen. Monica Widelund fick till sig problemet för två veckor sedan och arbetet med att lösa situationen har sedan dess pågått. Varför ledningen inte fått del av kritiken tidigare vill hon inte gå in på.
– Jag ska se till att det fungerar på ett eller annat sätt. Men det går inte från en dag till en annan, det tar lite tid att hitta en lösning, säger Monica Widelund.