Lösning i sikte efter konkurs-kuppen mot Tunafastigheter

Fastighetsjätten försattes i konkurs utan att de visste om det själva. Nu ser den svåra situationen ändå ut att få en snabb lösning.

Anton Varnäs

Anton Varnäs

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2024-09-13 17:16

Nyheten i korthet

  • Tunafastigheter, Eskilstunas största fastighetsuthyrare, försattes i konkurs utan företagets vetskap.
  • Företaget överklagade beslutet till Svea hovrätt, och förväntar sig en snabb handläggning för att få beslutet upphävt.
  • Beslutet om konkurs baserades på en förfalskad ansökan, vilket har lett till en polisanmälan och kritik mot Eskilstuna tingsrätt för bristande kontroller.

Det har varit ett jobbigt dygn för Anton Varnäs och hans företag Tunafastigheter, Eskilstunas största uthyrare av fastigheter. Efter det ovälkomna samtalet från konkursförvaltaren på torsdagen, då han fick veta att bolaget försatts i konkurs utan hans vetskap, har han och hans team arbetat hårt för att få beslutet upphävt.

Och arbetet ser ut att bära frukt. Bolaget överklagade tingsrättens beslut till Svea hovrätt under torsdagskvällen.

– Målet har tagits upp av hovrätten redan i dag, så vi hoppas på en snabb handläggning. Vi har jobbat väldigt intensivt för att det här ska gå fort, både med juridiskt ombud och i samarbete med konkursförvaltaren, säger Anton Varnäs.

Nu räknar han med att ha firmateckningen på plats redan på måndag, vilket bland annat innebär att företaget kan teckna nya avtal.

– Det ser ut som att det kommer att ta några dagar in i nästa vecka innan vi kan göra betalningar, säger Anton Varnäs.

Har ni varit i kontakt med polisen?

– Absolut, vi har gjort en polisanmälan. Det är ju en urkundsförfalskning. Vad syftet är vet vi inte, men i vart fall är det en illvillig handling.

Eskilstuna tingsrätt fattade beslutet baserat på en ansökan som såg ut att ha skrivits under av Anton Varnäs, men som i själva verket var en förfalskning. Varnäs är kritisk.

– Jag kan tycka att det är förvånande att ett företag som inte är på obestånd och därmed inte uppfyller kriterierna för att kunna försättas i konkurs, kan göra det utan någon form av identitetshandling, bank-id eller liknande, säger Anton Varnäs.

undefined
"Jag kan bara tycka att det är beklagligt att någon har gjort på det här sättet. Vi har inte haft möjlighet att upptäcka det", säger Lars-Åke Johansson, lagman (myndighetschef) på Eskilstuna tingsrätt.

Lars-Åke Johansson, lagman på Eskilstuna tingsrätt, säger att han bara kan beklaga det inträffade.

– När det som i det här fallet är en egen ansökan så kontrollerar vi att det är en underskrift i original och att det finns ett utdrag från bolagsregistret där man ser att det är den som skrivit under som är firmatecknare. Man gör ingen djupare analys av vem det är som har skrivit under.

– Det finns ingenting i ansökan som tyder på att det är någon annan än firmatecknaren som skrivit under.

Det är väldigt ovanligt?

– Ja, jag tror att det är extremt ovanligt. Jag har inte tidigare hört talas om det.

Kommer ni vidta några åtgärder på grund av det inträffade?

– Vi kommer att titta över rutinerna. Spontant har jag svårt att se hur man ska kunna kontrollera att namnteckningen inte är förfalskad. Men vi ska se vad vi kan göra. 

Skulle man till exempel kunna ringa firmatecknaren?

– Att ringa till alla som kommer in med ansökningar till oss. Det tror jag inte är en ordning som skulle kunna fungera i verkligheten.

Vore det inte bra att kunna använda bank-id eller liknande tjänst för identifiering?

– Jag tror att många skulle tycka att det vore en bra idé att kunna ge in ansökningar elektroniskt och identifiera sig med bank-id. I dagsläget går inte det, men det är en fråga för Domstolsverket.

Tingsrättschefen fortsätter:

– Jag kan bara tycka att det är beklagligt att någon har gjort på det här sättet. Vi har inte haft möjlighet att upptäcka det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!