Programmet Kvinna i Industrin fortsätter i höst med en öppen träff den 21 september. Samtidigt lanseras ett nytt slutet program. Arrangörerna har redan fyllt de 50 fysiska platserna på träffen.
– Det fortsätter komma in anmälningar till att delta digitalt. Vi kommer att uppmana de kvinnor som kommer att bjuda in sina kollegor från underleverantörer, som ofta är små och medelstora företag, till programmet som vi lanserar på eventet, säger Anna Bird, projektledare för projektet Transmission och ansvarig för programmet Kvinna i Industrin.
Kvinna i Industrin finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden och är en del av projektet Transmission som stöttar underleverantörer i fordonsindustrin. Kvinna i Industrin startade 2018 och består av två delar. Den ena delen utgörs av ett öppet nätverk där det har hållits sju nätverksträffar med över 300 deltagare. Det visade sig redan vid den första öppna träffen på Retuna tidigt 2019 att intresset var större än förväntat. Syftet med de öppna nätverksträffarna är att bjuda på inspirerande förebilder, mingla, utbyta erfarenheter och knyta kontakter.
Den andra delen utgörs av ett slutet program, "Tillväxtmotorn Kvinna i Industrin", som hittills genomförts med två grupper med cirka 30 kvinnor i ledande position i industrin. Programmet innehåller bland annat gästföreläsningar och erfarenhetsutbyte. Den första gruppen fick även personlig coachning.
Programmet har utformats av Tillväxtmotorn vid Mälardalens högskola och Mälardalen Industrial Technology Center, MITC. Gabriella Mast Weggeman vid Mälardalens högskola och Ulrika Strand vid MITC driver programmet och de öppna nätverksträffarna.
Inför ett fortsatt arbete med programmet har det funnits ett behov för avstämning, bland annat gällande frågan om det är relevant att göra särskilda satsningar på kvinnor i industrin. På uppdrag av Anna Bird har studenterna Paulina Boutros och Rania Zako vid Mälardalens högskola gjort en utvärdering av programmet.
Studien fokuserade på det slutna programmet. Sex kvinnor intervjuades och en enkät skickades till resterande deltagare. Intervjuerna visade att majoriteten sökt sig till programmet för att nätverka med andra kvinnor eftersom de arbetar i en mansdominerad bransch. En av kvinnorna som blev lagerchef medan hon gick programmet förklarade att coachen hade stärkt henne: "Coachen var verkligen där, peppade och sa att detta hade passat mig perfekt. Under tiden jag gick programmet blev jag ju lagerchef och det fungerar jättebra".
Upplägget av programmet uppskattades mycket av samtliga intervjuade. I enkätundersökningen svarade alla att de kunde tänka sig att rekommendera programmet till andra kvinnor.
– Kvinnorna som svarat i intervjuerna, kvinnorna från små och medelstora företag, har uppskattat programmet otroligt mycket och har ett större behov av programmet än kvinnorna från de stora bolagen som svarat på enkäten, säger Anna Bird och fortsätter:
– Kvinnor i de stora företagen har redan en mer jämställd arbetsplats, fler insatser kopplat till jämställdhet och bättre nätverk med andra företag. Även om det så klart finns behov där också.
Anna Bird vill gärna att fler kvinnor från de mindre företagen ska komma på de öppna träffarna.
– De skulle verkligen behöva det eftersom många är ensam kvinna på företaget, saknar nätverk speciellt om de jobbar som ingenjörer och har sämre tillgång till kompetensutvecklingsinsatser.