Lyckat tilltag att måla korsning blå – men ekonomin sätter stopp för mer färg

Sex år har gått sedan en korsning i Eskilstuna målades blå för att bli säkrare för oskyddade trafikanter. Petter Skarin, trafikplanerare, kan utvärdera tilltaget: "Det stormade litegrann när den gjordes men i dag fungerar det hur bra som helst." Nu hoppas han att ekonomin ska tillåta att korsningen målas igen.

Bilden är tagen den 12 oktober 2013 när korsningen Gymnastikgatan/Nygatan målades blå. Tanken var att tilltaget skulle öka säkerheten för oskyddade trafikanter.

Bilden är tagen den 12 oktober 2013 när korsningen Gymnastikgatan/Nygatan målades blå. Tanken var att tilltaget skulle öka säkerheten för oskyddade trafikanter.

Foto: Arkivfoto: Veronica Kindblad

Eskilstuna2019-09-02 20:35

I oktober 2013 målades korsningen Gymnastikgatan/Nygatan blå. Syftet var att göra korsningen säkrare för oskyddade trafikanter.

I ett pressmeddelande från tiden beskrivs tanken bakom den blå färgen:

"För att öka säkerheten för oskyddade trafikanter gör vi om korsningen till ett gångfartsområde. För att markera det kommer vi att måla hela korsningen blå. Det innebär att när vi satt upp skyltar kommer bilar ha väjningsskyldighet mot gående och högst få köra i gåendes hastighet."

Nu har färgen flagnat och vet man inte om att korsningen varit blå är det lätt att missa markeringen. Hur har det gått egentligen? Blev korsningen säkrare? Och kommer den att målas igen? Vi vänder oss till Petter Skarin, trafikplanerare vid Eskilstuna kommun, med våra frågor.

– Vi har fått ett resultat i beteendet på platsen. Det är betydligt lättare att gå över gatan nu än vad det var tidigare. Grundregleringen gör att fotgängare har företräde och det är ingen väntetid för gångare.

Tidigare var det trafikljus på platsen och innan korsningen målades blå var det övergångsställen med refuger som reglerade gångtrafikanterna.

– Det vi har lyckats med är att det är lättare att korsa gatan, säger Petter Skarin.

Färgen har nästan försvunnit, finns det planer på att återställa den?

– När jag pratade med investeringssidan senast så innebär en ommålning en viss kostnad och att man av ekonomiska skäl inte har velat göra det. Tanken är att det i framtiden ska målas blått igen i och med att det gav en betydligt trevligare känsla. Men av ekonomiska skäl har vi låtit bli och det är heller inte så att det är nödvändigt utan det fungerar bra även utan. Vi tycker att det är lite synd att vi inte kunnat göra det men det har varit en prioriteringsfråga.

Hur har det sett ut rent trafiksäkerhetsmässigt med olyckor på platsen?

– När jag tittade senast för förra året så hade det skett en olycka med en fotgängare och det är inte anmärkningsvärt på något sätt. Speciellt sett till hur många människor som rör sig där och var platsen ligger i staden. Vi anser att trafiksäkerheten är god.

Men det är en svår korsning. Bilar, bussar, fotgängare och cyklister ska samsas i en korsning som är vältrafikerad. Att då välja att göra det till ett gångfartsområde är lite unikt berättar Petter Skarin.

– Det unika på den här platsen är att vi har en så pass komplicerad trafikkorsning med busshållplatser, stora flöden av bilar och människor... Det är lite ovanligt. Gångfartsområden finns det många men inte i så här tuff miljö. Det är ett bra betyg tycker jag att vi har så pass få incidenter, klagomål eller insändare. Det stormade litegrann när den gjordes men i dag fungerar det hur bra som helst. Många trafikanter förstår och accepterar den valda lösningen, säger Petter Skarin och fortsätter:

– I det här fallet tycker jag att vi har nått och åstadkommit det vi vill. Jag har svårt att se att andra former skulle ge någonting bättre. Det är viktigt att bilarna kör långsamt på platsen och att bilarna ska väja för alla. Med dynamiken vi fått nu löser man situationen bättre.

Det kan alltså bli aktuellt att den målas igen när ekonomin tillåter?

– Ja, jag hoppas det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om