"Lyxfällan" riktar tv-kamerorna på Sörmland

Kraschad privatekonomi som tv-underhållning. Funkar det?Av intresset för den tv-bevakade loppis som hölls i Eskilstuna så är svaret tveklöst ja.

WEBB-Lyxf-141211-VK.jpg

WEBB-Lyxf-141211-VK.jpg

Foto:

Eskilstuna2014-12-11 18:00

"Lyxfällan" dukade upp det årets kanske bäst övervakade loppis i Eskilstuna. Produktionsbolaget Meter hade kameror och mikrofoner nästan överallt under en mycket intensiv halvtimme.

Programledaren Magnus Hedberg är visserligen 20 minuter försenad när han anländer till Cityhuset i Eskilstuna. Men han ser glad och hoppfull ut och tror nog att det här ska bli en bra loppis.

Några i publiken har ledsnat på att vänta och faktiskt gett sig i väg, men ett hundratal dröjer sig kvar och vill veta vad den där märkesjackan kan tänkas kosta, eller de båda tavlorna med Parismotiv, eller slipsarna med jul- och tomtemotiv.

Lite senare när den värsta krutröken lagt sig och han utan att se det minsta generad ut plockar med både stora och mindre sedlar, berättar han att en loppis absolut är det allra bästa att iscensätta när det gäller att snabbt börja sanera en skadad ekonomi.

– Det finns andra metoder också, men en loppis går snabbt och kan ge ganska mycket.

En som inte såg ut att trivas i situationen alls var den än så länge halvt hemliga huvudrollsinnehavaren i avsnittet som beräknas sändas i TV3 under första veckan i februari.

Magnus vill inte kommentera fallet med Sörmlandsparet som just nu får hjälp med handfasta råd om hur man hittar balansen i sin privata ekonomi, och han avslöjar inte hur mycket man lyckas få in på loppisen.

På frågan om det finns underlag för många nya program nu när de snart startar den 18:e säsongen vet han inte om han ska beklaga eller känna tacksamhet. Men svaret är förstås ett entydigt ja.

– Det är fortfarande många som inte vill eller inte kan sköta ekonomin.

Råkar ni aldrig på omöjliga uppdrag?

– Vi har tvingats att riva ett kontrakt faktiskt. Men det var en kille som inte tyckte att det var nödvändigt att köra med öppna kort. Annars har vi till och med följt upp flera program med så gick det sedan. Och här var det många som hade tagit till sig det nya, sparsammare sättet att handskas med pengar. Några få återgick till gamla vanor också, men de flesta tog tag i sin privatekonomi.

Är det ett utbrett problem med folk som har dålig pejl på sin ekonomi?

– Ja, det är väldigt vanligt att framför allt yngre människor vill ha belöningen nu på en gång. Och så tar man lån för att betala gamla skulder. I stället för att som man borde spara en summa först och sedan köpa.

Lever du som du lär?

– Ja, jag har kanske mina småländska föräldrar att tacka för mycket. Men jag kan unna mig själv en del också. Men kanske inte mer än jag har täckning för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!