Så får du ditt julbord att smaka som allra bäst

När restaurangernas intensiva julbordssäsong är över blir det några dagars andrum innan rätterna – om än i mindre omfattning – ska lagas till på hemmaplan med släkt och vänner. Vi har träffat lyxkrogen Jernberghskas kock Christopher Söderblom som ger tips och råd på vad ett klassiskt julbord ska innehålla och hur det ska tillagas.

Christopher Söderblom, kock på Jernberghska, förbereder inför kvällens sittning där gubbröra på fröknäcke är ett måste.

Christopher Söderblom, kock på Jernberghska, förbereder inför kvällens sittning där gubbröra på fröknäcke är ett måste.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2022-12-21 19:31

– Julbord ska inte tillagas à la minute och det är en stor fördel för den som står i köket. Gör gärna Janssons och köttbullssmeten dagen innan – det ger både roligare konsistens och bättre smak.

Jernberghskas julbord, som är ett av de mer exklusiva varianterna i Eskilstuna, serveras ända fram till dagen innan julafton. Då restaurangen har något begränsade utrymmen prioriteras kvalitet framför kvantitet.

undefined
Jernberghskas julbord har stort fokus på fisk och skaldjur.

– Vi erbjuder ett alternativ till det klassiska julbordet och har valt att fokusera på fisk och skaldjur. Vi dukar upp hummer, havskräftor, laxar, röror – och så klart sill. 

– För att tillgodose våra gäster som föredrar kött så serverar vi också lite småvarmt, säger Christopher Söderblom.

undefined
Christopher Söderblom, kock på Jernberghska, förbereder inför kvällens sittning där gubbröra på fröknäcke är ett måste.

Jernberghska har haft god beläggning på årets julbord som fått ett väldigt bra gensvar.

– Det är första året som vi testar det här konceptet och det har gått över förväntan. Eskilstuna uppfattas nog av många som en kött-och-potatisstad, därför är det extra kul att så många har nappat på vårt skaldjurskoncept.

undefined
Jernberghska lagar all mat på sitt julbord själva. Här trängs egentrillade köttbullar med restaurangens rosépepparsill.

Julafton firar Christopher Söderblom med släkten i Göteborg och då med julmat i mer klassisk tappning.

– Vi kör ett knytisupplägg och då brukar jag ordna revbensspjällen. Det är överhuvudtaget smart att fördela köksuppgifterna – om inte annat för att ta ner stressnivån för den som annars får stå och laga all mat.

undefined
"Många maträtter blir bara bättre av att få stå till sig en dag eller två. Dit hör bland annat Janssons frestelse, köttbullar och sill", säger Christopher Söderblom.

Christopher Söderblom råd är att sätta igång julbordsproduktionen två dagar innan julafton.

– Många maträtter blir som bekant bara bättre av att få stå till sig en dag eller två. Dit hör bland annat Janssons frestelse, köttbullar och sill.

Jernberghska varmröker sin lax själv och komponerar sina egna sillinläggningar – något som Christopher Söderblom även uppmanar hemmakocken att prova på.

undefined
Jernberghska varmröker och smaksätter själva sin lax. Det gröna kryddtäcket består av ingefära, dill, fänkål och dillfrön.

– Planering och framförhållning är A och O. Välj ut ett trevligt recept och kör på det. Och ha inte för bråttom med revbensspjällen. Koka dem klara först och avsluta med att bränna på dem i ugnen.

Är det något som du inte klarar dig utan på julbordet?

– Jag är som du vid det här laget säkert förstår väldigt svag för just revbensspjäll och blev väldigt glad när jag lyckades övertala chefen om att vi även skulle servera dem på Jernberghskas julbord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!