I början av augusti 2015 blev Moderatpolitikern Madeléne Tannarp sjukskriven från sitt civila heltidsjobb som familjehemssamordnare i ett privat företag.
– Jag hade artros i en höft och kunde inte sova på grund av smärtan, förklarar hon.
Hon var sjukskriven fram till sista november då hon bytte jobb och blev anställd av Eskilstuna kommun.
Under hösten fick Madeléne Tannarp full sjukpenning från Försäkringskassan. Samtidigt plockade hon ut ett politiskt arvode på mellan 10 000 och 15 000 kronor i månaden för sina politiska uppdrag i Eskilstuna kommun.
Enligt Madeléne Tannarp hade Försäkringskassan gett klartecken.
– Jag frågade hur jag skulle göra och de sa att det är okej, de såg inga problem, säger hon.
Från Försäkringskassan är beskedet det motsatta. Det går visserligen att fortsätta med ett extraknäck – eller politiskt uppdrag – på till exempel 25 procent och samtidigt vara heltidssjukskriven från ett annat arbete.
– Men då kan du inte få mer än 75 procent sjukpenning eftersom du faktiskt jobbar 25 procent och därmed visat att du har 25 procent arbetsförmåga, säger Martin Jonasson som är områdeschef inom sjukförsäkringen på Försäkringskassan.
Han säger också att den som har sjukpenning, men ändå arbetar, är skyldig att uppge det. Att låta bli kan vara ett brott och Försäkringskassan startar då en återkravsutredning.
Talade du om att du faktiskt tjänade pengar på dina politiska uppdrag, att det gav dig en inkomst på mellan 10 000 och 15 000 kronor i månaden?
– Nej, jag sa så här: "Att jag är arvoderad politiker och har uppdrag en till tre gånger i månaden."
Men tänkte du aldrig att det var konstigt att du kunde få full sjukpenning och samtidigt jobba cirka 25 procent. För du får väl inte 10 000 i månaden för tre möten?
– Jag frågade vad jag skulle göra, och Försäkringskassan sa att det inte var något problem. Jag har ju aldrig tagit upp arvodet som en inkomst. Det är inte registrerat hos Försäkringskassan som en inkomst, för jag har ju min anställning.
Madeléne Tannarp berättar att hon också pratade med partiets gruppledare, som sa att hon själv fick känna efter vad hon orkade och inte orkade. Däremot berättade inte Madeléne Tannarp att hon tog ut både full sjukpenning och fullt arvode.
Tycker du att det okej för vem som helst att extraknäcka för att dryga ut sjukpenningen?
– Nej, men nej, alltså. När jag var i det skicket tänkte jag mest på att kolla med Försäkringskassan. Tyvärr har de inte dokumenterat det. Men jag har ändå kollat med dem.
Inte heller när partikamrater under våren 2016 påpekade att det lät märkligt, att hon kunde ta ut full sjukpenning och samtidigt jobba, så kom Madélene Tannarp på andra tankar. Hon vidhöll att Försäkringskassan sagt att det var okej.
Okej, jag fick för mycket pengar, och jag betalade tillbaka med vändande post
Madeléne Tannarp (M)
Partiet beslutade att hon skulle begära ett skriftligt intyg som styrkte hennes påstående. Något sådant lämnades aldrig in.
Så sent som 29 augusti 2016 vidhöll Madeléne Tannarp under ett möte med Moderaternas kommunfullmäktigegrupp att hon inte gjort något fel, att Försäkringskassan sagt att det var okej.
Men en knapp månad senare begärde Försäkringskassan tillbaka 18 408 kronor av den sjukpenning hon fick hösten 2015. Försäkringskassan motiverade sitt beslut med att Madeléne Tannarp genom att fortsätta jobba politiskt visat att hon klarade att jobba 25 procent, och att hon därför endast hade rätt till 75 procents sjukpenning.
Madeléne Tannarp överklagade beslutet, men Försäkringskassan backade inte. Då överklagade hon till förvaltningsrätten.
Också förvaltningsrätten slog fast att Madeléne Tannarp skulle betala tillbaka pengarna. Rätten menar att hon fått för mycket sjukpenning för att hon lämnade oriktiga uppgifter.
Förvaltningsrätten konstaterade också att hon varit sjukskriven för utmattningssyndrom, men som politiker utfört ett arbete som ställer krav på tankeförmåga och förmåga att fatta beslut och ta ställning i flera olika frågor.
– Okej, jag fick för mycket pengar, och jag betalade tillbaka med vändande post, säger Madeléne Tannarp nu.
– Men jag frågade vad jag skulle göra, och fick ett svar från Försäkringskassan som de sedan ändrade. Det är Försäkringskassan som gjort fel som inte dokumenterade vad de sa till mig.
Madeléne Tannarp har inte överklagat förvaltningsrättens dom.
– Det skulle vara som att slå huvudet i en vägg.