Eskilstuna mottagare för social dumpning

Eskilstuna ligger i Sverigetoppen när det gäller att ta emot familjer från andra kommuner genom så kallad social dumpning. Förra året fick fler än 15 familjer hjälp att bosätta sig i Eskilstuna – av andra kommuner som ville bli av med dem.

Socialnämndens ordförande Göran Gredfors (M) är kritisk till kommuner som ägnar sig åt social dumpning.

Socialnämndens ordförande Göran Gredfors (M) är kritisk till kommuner som ägnar sig åt social dumpning.

Foto: NTM

Eskilstuna2023-09-28 04:45

– Det är oerhört osolidariskt, säger Göran Gredfors (M), ordförande i socialnämnden i Eskilstuna.

Social dumpning innebär att kommuner hjälper bidragsberoende invånare att flytta till andra kommuner, till exempel genom att hitta bostad och betala för flytten. Syftet kan vara att den gamla kommunen vill slippa utgifter för försörjningsstöd.

undefined
Göran Gredfors (M), ordförande socialnämnden i Eskilstuna. "Det här är någonting som är skit", säger han.

Tidningen Hem och hyra har gjort en granskning som visar att 106 kommuner förra året fick ta emot nya invånare som utsatts för social dumpning av sina gamla hemkommuner. Listan toppas av Eskilstuna och åtta andra kommuner som uppgett att de förra året tog emot "fler än 15 hushåll". Hushållen kommer ofta från Stockholmsområdet där de haft svårt att få tag på bostad. En kommun som hjälpt invånare att flytta är Järfälla där Lotta Erlandsson är avdelningschef på individ- och familjeomsorgen.

– Ska man välja mellan att vara ­bostadslös eller att flytta ser jag inget ­problem med att flytta från Storstockholm, säger hon till Hem och hyra. 

Göran Gredfors i Eskilstuna är av motsatt uppfattning:

– Det här är någonting som är skit, säger han och fortsätter:  

– Alla kommuner är medlemmar i SKR och då tycker jag ändå att kommunerna ska jobba utifrån SKR:s riktlinjer och det känns som att de här kommunerna som gör det här inte gör det. De är väldigt, väldigt osolidariska.

undefined
Personerna som har kommit till Eskilstuna genom social dumpning har en känd social problematik.

Hem och hyras granskning bygger bland annat på material från den statliga utredningen "Motverka social dumpning". Utredningen tillsattes 2022 av den förra regeringen, men lades ner efter bara ett halvår av den nuvarande regeringen. Moderaten Göran Gredfors är kritisk till sin egen regering:

– Inte ens den här regeringen gör ju allting bra. Den var lite synd att man la ner, säger han.

– Jag förstår inte varför man gjorde det för att det här drabbar ju många kommuner. 

Eskilstuna kommun uppger i sitt enkätsvar till Boverket att kommunen under 2022 tagit emot hushåll som är i behov av stödinsatser och som på grund av den tidigare hemkommunens agerande flyttat till Eskilstuna utan att de själva uttryckt en tydlig vilja att göra det. 

– Man är placerad här, kanske många gånger lite grann mot sin vilja, eller lite grann lurad in i det, säger Gredfors.

undefined
En tidigare hemkommun förklarar sitt agerande med att det är bättre att flytta än att bli bostadslös.

Det rör sig enligt enkätsvaret om hushåll med känd social problematik och de har kommit hit från såväl andra kommuner i Sörmland som andra delar av landet. Hushållens tidigare kommuner har inte tagit kontakt med Eskilstuna för överlämning innan flytten.

– Du flyttar någon för att komma undan det sociala ansvaret, kanske försörjningsstöd och annat stöd och det är klart att det drabbar vår ekonomi, säger Gredfors. 

Enligt enkätsvaret finns det inte någon aktör i Eskilstuna som aktivt försöker få personer som behöver stöd att bosätta i Eskilstuna genom att exempelvis kontakta eller marknadsföra sig mot socialtjänster i andra kommuner. Eskilstuna bedriver inte någon social dumpning utan försöker enligt enkäten bara att hitta boendelösningar i andra kommuner för personer som är föremål för insatser enligt LSS och som av sociala skäl kan få "varaktig och bästa lösning" i annan kommun. '

undefined
Hushållen kommer ofta från Stockholmsområdet där de haft svårt att få tag på bostad.

Eskilstuna skiljer sig från många andra kommuner som är mottagare av social dumpning genom att det är svårt att hitta billiga bostäder här. Göran Gredfors menar att Eskilstuna inte har bättre förutsättningar än någon annan kommun att ta hand om personerna. 

– Det är bara att titta på socioekonomiska förutsättningar som vi har i Eskilstuna. Vi har låg utbildningsgrad, vi har hög arbetslöshet.

Gredfors säger att han inte får någon kännedom om de enskilda familjerna som flyttar hit, men han har en bild av att problemet med social dumpning har minskat under de senaste åren. Eskilstuna har försvårat för människor som inte har egen försörjning att flytta hit genom att införa inkomstkrav för att bosätta sig i vissa områden och i Kfasts nyproducerade bostäder. Kommunen betalar dessutom maximalt 11 500 kronor i hyra för personer som har ekonomiskt bistånd. 

– Uppenbarligen har inte det räckt eftersom vi tydligen har fått 15 stycken hit, säger Gredfors. 

– Nu känner jag ändå att jag måste lyfta upp det här på agendan igen för vi hade det för några år sedan. 

undefined
Den sociala dumpningen drabbar Eskilstuna kommuns ekonomi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!