– Vi vill göra det här av folkhälsoskäl, säger Jari Puustinen (M), oppositionsråd i Eskilstuna.
Eskilstuna-Kuriren har i ett par artiklar skrivit om problemet med barnfetma i Sörmland. Fel kost och för mycket stillasittande pekas ut som några av orsakerna till att var fjärde tioåring i länet är överviktig och tre procent av barnen och ungdomarna lider av fetma.
Barnkliniken behandlar tonåringar som har drabbats av åldersdiabetes och behöver medicin för högt blodtryck. Sjukvården anser att problemet med övervikt och fetma hos barn är allvarligt, men både elevhälsan eller barnkliniken har svårt att hinna med alla patienter.
Sedan 2002 har grundskole- och gymnasieelever inom Eskilstuna kommun möjlighet att få gratis busskort oavsett avstånd till skolan. Men det vill Moderaterna ändra på – för barnens hälsas skull.
– Den frågan har vi drivit länge. Våra unga fortsätter att åka buss en eller två hållplatser, med cykeln står oanvänd hemma. Samtidigt är det många äldre som isoleras eftersom de inte har råd med busskort, säger Jari Puustinen (M), oppositionsråd.
Han anser att äldre och färdtjänstberättigade är de som borde få gratis busskort. När det gäller ungdomarna föreslår han att det ska införas en avståndsbedömning, och att de elever som har en längre sträcka till skolan ska få gratis busskort.
– Har man en kortare sträcka till skolan då bör man gå eller cykla. Den vardagliga motionen ska vi ge våra ungar. Det finns bevis på att mer motion skapar bättre kunskapsresultat.
Han vill också införa schemalagd motion för skolbarnen med en timme per dag, och utöka antalet skolsköterskor.
– Eleverna rör sig inte tillräckligt och det behöver vi ändra på. Hur man ska utföra det bör man diskutera med Sörmlandsidrotten och föreningslivet så att de blir en aktör i det här. Skolsköterskorna är också en viktig del i det här med barnfetma. Det kommer landstinget spara pengar på.
Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) är kritisk till förslaget mot busskorten.
– Det är ett intellektuellt haveri. Den vanligaste orsaken till att barn blir feta är knuten till klass. Barn blir feta för att de äter fel och att deras föräldrar inte har råd med en cykel eller fritidsaktiviteter. De problemen löser man inte genom att ta bort rätten till fria resor, säger han.
– Vi har möjlighet att ge elever gratis resor. Att ta bort dem inskränker möjligheterna att ta sig till skolan och till fritidsaktiviteter för den grupp som behöver dem mest, säger Jimmy Jansson.
Han föreslår möjligheten att få en cykel i stället för busskort som en potentiell väg att gå.
Majoriteten i kommunen tittar även på möjligheten att utöka elevhälsan med fler skolsköterskor och kuratorer ute på skolorna.