Eskilstuna i centrum av Europas växande batteriindustri

Kinesiska Seniors anläggning i Eskilstuna står tom och öde. Redan om ett drygt år ska bolaget börja leverera till Northvolt i Skellefteå.

Kalle Liu, vice vd, och HR-chefen Anne-Sofie Pärlemyr Sjösvärd beskriver Senior som ett Eskilstunaföretag som ska tänka globalt men agera lokalt.

Kalle Liu, vice vd, och HR-chefen Anne-Sofie Pärlemyr Sjösvärd beskriver Senior som ett Eskilstunaföretag som ska tänka globalt men agera lokalt.

Foto: Peter Larsson

Eskilstuna2021-04-17 08:08

Kalle Liu öppnar en av grindarna till Senior material Europe AB:s blivande produktionsanläggning i Svista. Han har tackat ja till en intervju trots viss tidsnöd.

Den tomt ekande industrilokalen i Eskilstuna ska på kort tid omvandlas från enkel lagerbyggnad till högteknologisk produktionsanläggning.

Om ett år ska maskinparken vara monterad och redo att testköras. Några månader senare ska produktionen vara igång och den första leveransen av patenterad skyddsfilm till litiumjonbatterier gå från Eskilstuna till Northvolts batterifabrik i Skellefteå. 

Så här i mitten av april har bolaget bara två anställda på plats, nämnde Kalle Liu, kinafödd, svensktalande vice vd, och den blivande HR-chefen Anne-Sofie Pärlemyr Sjösvärd.

– Projektorganisationen i Kina är i full gång och här i Sverige har vi börjat med rekryteringen. Först ingenjörer och efter sommaren operatörer säger han.

undefined
Kalle Liu, vice vd, och HR-chefen Anne-Sofie Pärlemyr Sjösvärd beskriver Senior som ett Eskilstunaföretag som ska tänka globalt men agera lokalt.

Anpassning av lokalerna och installation och inkörning av maskinerna kommer främst göras av kineser. Även den verkställande direktören hämtas från Seniorkoncernens huvudkontor i megastaden Shenzhen.

Sättet att driva företag på i Kina skiljer sig från den svenska personalinkluderande modellen.

– Det är stora skillnader, inte minst kulturellt och sett till management-stilen. Det är ingen hemlighet att många företag i Kina är mer toppstyrda. I Sverige är det mer diskussion och delaktighet, säger Kalle Liu.

I den mån det framkommit kritik mot Seniors satsning har den varit kopplad till att verksamheten är energikrävande och att bolaget är från Kina. Förtryck av uigurer, kommunistpartiets auktoritära styre och avsaknad av allmänna val är dock inget som ska läggas Senior till last.

Det menar Frédéric Cho frekvent anlitad expert, rådgivare och föreläsare i Kinafrågor sedan 80-talet.

– Det är en otacksam skuldbeläggning som är svår att värja sig emot. Kontrollen av kinesiska investeringar ut i världen har ökat. Fram till 2016 hade många en känsla av att Kina skulle köpa upp hela världen. Investerare köpte hotellkedjor och fotbollslag, gärna i Premier league. Men det här medförde en enorm kapitalförstöring så det satte myndigheterna stopp för. I dag är man mycket mer noggrann med vilka som får investera utomlands. Men det betyder inte att det är kommunistpartiet som dikterar villkoren och styr bolagen. Kinesiska entreprenörer är av kött och blod och har samma drivkraft som entreprenörer i Eskilstuna och övriga världen, säger Frédéric Cho.

Kalle Liu säger att etableringen inte har krävt något godkännande från kinesiska politiker.

– Det är en helt kommersiell affär och tillståndsprocessen har gått väldigt snabbt. Vi är börsnoterade och har koppling till kapitalmarknaden där investeringen finansieras.

undefined
2025 ska anläggningen i Svista ha växt från 14 000 till 70 000 kvadratmeter.

Enligt Senior ska det arbeta runt 600 personer i Svista när anläggningen är fullt utbyggd. Tillverkningsprocessen beskrivs som "inte särskilt arbetsintensiv". Många anställda kommer att arbeta i skyddsmundering, i slutna rum med anpassad luftfuktighet och temperatur.

– Arbetet är högkvalificerat och processen högautomatiserad. Många kommer att arbeta med process- och kvalitetskontroll men även med kundanpassat utvecklingsarbete.

De lokala konsekvenserna av Seniors etablering är svåra att förutse. Ur ett Eskilstunaperspektiv är Seniors etablering unik. Aldrig tidigare har någon kommit till Eskilstuna för att spendera 2,5 miljarder kronor och sagt sig kunna skapa 600 arbetstillfällen på fem år.

Även för Senior är greppet nytt då anläggningen i Eskilstuna blir den första utanför Kinas landsgräns.

– I så stor utsträckning som möjligt ska vi försöka använda oss av lokala aktörer. Jag tänker på allt från rekryteringsföretag och IT till lokalvård och matleveranser, säger Anne-Sofie Pärlemyr Sjösvärd.

Etableringens andra och tredje fas ska inledas första halvåret 2022 och innefattar nybyggnation av ytterligare två produktionsanläggningar i anslutning till den befintliga.

Byggnaderna ska tas i bruk samtidigt 2025, enligt tidsplanen som är anpassad efter Northvolts behov.

 Enligt Kalle Liu ligger Eskilstuna i mitten av det område som bolaget ser som sin kommande huvudmarknad.

– Om man märker ut alla batterifabriker som finns i Europa så ligger Eskilstuna i centrum. Det är nästan lika långt från Eskilstuna till Skellefteå, till de tre fabriker som planeras i Norge och till Tyskland. Perfekt för oss och för andra underleverantörer inom batteriindustrin.

Rejäl befolkningsökning

Den kinesiska staden Shenzhen, där Senior har sin bas, har i likhet med Eskilstuna växt snabbt. 1980 när Eskilstuna hade 90 000 invånare hade den sömniga fiskebyn Shenzhen 60 000. Sen har det hänt en del. Att det i dag finns nästan 107 000 Eskilstunabor är dock inte mycket att yvas över. Shenzhens parallella utveckling har varit extrem. Där finns i dag drygt 12,5 miljoner invånare och ses som Kinas motsvarighet till USA:s Silicon Valley med skyskrapor och en av världens största containerhamnar.

Karta: Seniors anläggning i Svista
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!