"Vill man ha lite motivation att springa extra snabbt uppe på åsen så kan man göra sällskap med den här argsinta tjädern, fick mig en rejäl löptur."
Så skriver Ärlabon Magnus Hindsjö i Facebookgruppen "Vi som gillar Ärla".
– Jag tränar ute i Ärlaskogen och när jag skulle springa hemåt så stod den i vägen, den där tjädern. När jag försökte ta mig förbi den anföll den hela tiden. Den vägrade släppa förbi mig helt enkelt. Jag fick springa tillbaka och ta en jädrans omväg.
Magnus Hindsjö har ett stort fotointresse och bestämde sig för att åka tillbaka med sin kamera. Både för att få bilder på tjädern men också för att kunna titta närmare på den genom objektivet på ett behörigt avstånd. Han hade inga problem att hitta tjädern igen. Och bestämde sig för att ta lite bilder med sin kamera.
– Men så fort den fick syn på mig började den jaga mig. Vildsint så in åt helsicke, säger han och fortsätter:
– Samtidigt hör jag att en tjej ropar från spåret som går där. Där kommer hon med en häst. Hon har ridit lite vilse och ska tillbaka till Ärla. Jag svarade henne att närmaste vägen är hitåt men att här var också tjädern.
Magnus Hindsjö fick hjälpa tjejen och hästen att komma förbi den aggressiva fågeln.
– Jag höll lite uppsikt och tänkte att jag får agera lockbete till tjädern. Hon var ju såklart rädd att hästen skulle få panik.
Två dagar senare bestämmer sig Magnus Hindsjö för att åka tillbaka igen för att se om tjädern var kvar. Det var den.
– Då var den ännu mer aggressiv, den var helt skogstokig. Förut sprang den bara efter mig men nu flög den och lyckades till och med flyga rakt upp på mitt huvud med sina klor. Då var det bara att sticka hem på en gång.
Magnus Hindsjö misstänker att tjädern har sitt revir där vid en av grusvägarna vid åsen.
– Är man inte beredd och kanske är ute med små barn då kan man nog bli riktigt rädd. Den attackerar skoningslöst.
Normalt är det på våren man hör om hetsiga tjädrar, när de spelar och tupparna gör upp om hönorna.
Eva Olofsson är ordförande i Ornitologiska klubben i Eskilstuna. Hon ser flera möjliga förklaringar till att en tjäder visar denna sida även på hösten.
– Nu på hösten börjar ungdomarna, de som är kläckta i år, söka sig ut för att hitta egna revir som de ska ha som spelplatser till våren. Då kanske de kommer in på ett område där det redan finns ett revir och de blir lite närgångna.
En annan möjlig förklaring är att det händer mycket i skogarna kring Ärla.
– Det kan också vara så att nu när det är så mycket avverkningar ute i trakterna runt Ärla så kan det vara så att de tjädrar som har haft livsrum/spelplatser inom det området kan behöva söka sig till nya ställen. Det är ofta i samband med det som spelgalna fåglar dyker upp. Det kan drabba både hönor och tuppar.
När hon får höra att fågeln befinner sig vid en grusväg kommer hon med ytterligare en förklaring.
– Det kan vara så att den är där för att plocka upp lite sten som den ska ha till matsmältningen.
Rådet Eva Olofsson ger är enkelt. Visa den praktfulla fågeln respekt och hänsyn. Och håll avstånd.
– Att se en tjädertupp i full prakt, de är ju fina, det kan man inte komma ifrån. Men man får vara lite försiktigt. Man får tänka på att är du ute i skogen så är du på tjäderns marker. Det är du som gör ett intrång och det är klart att den blir irriterad när den blir störd.