Öppnar tatueringsstudio för skalliga huvuden

I slutet av oktober öppnar Tobias och Katja Blixt sin nya studio, som ska rädda kala huvuden. "Vi har förstått att håravfall ofta resulterar i försämrat självförtroende hos männen, vi vill hjälpa dem att få tillbaka sitt självförtroende", säger Katja Blixt.

Både Katja och Tobias Blixt är utbildade inom SMP, men Tobias kommer vara den som främst arbetar med behandlingen.

Både Katja och Tobias Blixt är utbildade inom SMP, men Tobias kommer vara den som främst arbetar med behandlingen.

Foto: Madelene Hergils

Eskilstuna2023-09-30 14:55

För ett och ett halvt år sedan köpte paret upp ett företag för uthyrning av dekorationer till olika event, så som bröllop och större fester. Ett steg som inte var helt väntat. Tobias jobbade då som elektriker och Katja hade varit sjukskriven i tio år efter en ryggskada och sjukdom.

– Jag har alltid ordnat en eller två stora fester per år för vänner och tycker att det är kul med dekoration och att pynta. Av en slump, när vi själva precis gift oss, såg vi att ett företag inom eventdekor var till salu – innan dess visste vi inte om att det fanns här, säger Katja Blixt.

Innan sjukskrivningen arbetade hon inom media och utbildade sig till frisör, men har aldrig arbetat som det. När de tog över dekorverksamheten på Rosenhällsgatan såg hon sin chans att även förverkliga det hon drömt om, något som var en fullträff.

undefined
Förutom den nya behandlingen har de även precis lanserat sitt egna hårmärke. "Det har varit en lång väg hit för att hitta ett hår utifrån etiska förutsättningar och av bästa kvalitén, säger Katja Blixt.

Därför valde de att göra om delar av lokalen till en salong för hårförlängning. Sedan dess har paret tagit hjälp av familjen och utökat verksamheten med bland annat tandblekning och lash- och browlift.

– Min tonårsdotter jobbar extra med lash- och browlift när hon inte går i skolan, säger hon.

I somras fick de en ny idé, att starta upp en studio för scalp micro pigmentering, SMP, ett alternativ till hårtransplantation. 

– Det är många män som följer med sina kvinnor vid hårförlängning, som börjar tappa håret och på skoj undrar om de kan få lite också. Det fick oss att fundera på hur vi även skulle kunna hjälpa dem och tittade på olika alternativ. Då hittade vi SMP, säger hon och fortsätter:

– Vi har förstått att håravfall ofta resulterar i försämrat självförtroende hos männen, vi vill hjälpa dem att få tillbaka sitt självförtroende.

undefined
Hur många behandlingstillfällen som behövs varierar. Allt i från två till fem tillfällen rekomenderas beroende på hur stort område som ska behandlas och vilken effekt man vill uppnå, berättar Tobias Blixt.

Behandling innebär att man med olika tekniker tatuerar in små prickar på huvudet för att skapa en 3D-effekt och illusion om att det sitter verkliga hårstrån på hjässan. Enligt paret har behandlingen funnits i Sverige i omkring sju år och det finns redan en studio i Eskilstuna som genomför SMP. Trots det är behandlingen relativt okänd.

– Det verkar vara en del som tror att det är en hårtransplantation, men det är det verkligen inte. Det här är inte ett kirurgiskt ingrepp på det sättet, säger Tobias Blixt och berättar att de olika metoderna däremot går att kombinera.

– Det är många som gör hårtransplantation som sedan går över till SMP, för att de tappar hårsäckarna och det bara blir förstört. Då får man kamouflera ärr och så vidare.

undefined
"Eftersom man inte går ner lika djupt som en vanlig tatuering är SMP semi-permanent och man kan behöva en 'toutch up' efter något år", säger Tobias Blixt.

Sedan paret kläckte idén för några månader sedan har arbetet pågått för att få allt att fungera. De har gått utbildningar, sökt om tillstånd för att få använda nålar och gjort om utrymmet för eventdekorationerna till tatueringsstudio.

– Dekorationerna har vi här bakom nu. Tanken är att vi ska ha en hemsida där man kan boka och sedan hämta här i stället för att ha det framme, säger Katja Blixt och pekar på en stor skärm.

Den 28 oktober öppnar studion officiellt men redan nu har de smygstartat och förfrågningarna rullar in, berättar Tobias Blixt. Från början trodde de att den främsta målgruppen skulle vara män som antingen tappat delar av eller allt hår. Men så var inte fallet. Hittills har ungefär hälften av de som kontaktat varit kvinnor som vill ha hjälp med hårtätning.

– Det är kvinnor som vill förtjocka eftersom de fått kala fläckar. Då får man kamma ut och fylla i med pigment så det passar in i håret, vilket gör att det ser tjockare ut eftersom man inte ser hjässan, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!