Njutbart smörgåsbord för både fiskgjuse och fotograf

Fiskgjuse och havsörn har blivit mer synliga över Mälaren de sista åren. Det är något som Torshällabon Lars-Erik Eklund är glad för. Under sommarmånaderna arrangerar han fotosafari från hemmahamnen i Mälarbaden. "I år har vi fått närkontakt med fiskgjuse på varenda utflykt – det gillar passagerarna", säger den naturintresserade skepparen.

Det smäller till i vattenytan och ögonblicket efter lyfter fiskgjusen med sitt byte – det blir brax till frukost.

Det smäller till i vattenytan och ögonblicket efter lyfter fiskgjusen med sitt byte – det blir brax till frukost.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2023-09-02 09:55

Vill man fotografera fiskgjusar och havsörnar när de fångar fisk är det läge att ta rygg på Lars-Erik Eklund. Sedan flera år arrangerar han rovfågelsafari och kunderna är ofta långväga.

– På den här delen av Mälaren är det sällsynt tacksamt att fotografera fiskgjusar från båt och det börjar bli känt. Jag har kunder från hela Sverige, många som återkommer för flera turer varje sommar. Därutöver bokar såväl tyskar som holländare och belgare safari med mig.

undefined
Det smäller till i vattenytan och ögonblicket efter lyfter fiskgjusen med sitt byte – det blir brax till frukost.

För åtta år sedan drog han igång verksamheten Birdphotosweden, som erbjuder möjlighet till närkontakt med de stora rovfåglarna.

– Jag vet att många har knorrat över årets sommar, men för min del har den varit över förväntan. Jag har haft kunder med mig sedan april och dagligen från början av juli – vi har sett fiskgjusar på varenda tur.

undefined
Naturfoto av högska klass. Lars-Erik Eklund fångat flera lyckträffar med kameran under åren – här på havsörn som jagar ikapp en fiskgjuse som tvingas släppa sitt byte.

Lars-Erik Eklund är själv en hängiven – och skicklig fotograf, men under safarin ser han främst till att lägga upp bollen på straffpunkten för medpassagerarna.

– Beståndet av rovfågel har tagit sig väl. Både fiskgjusar och havsörnar har fått ungar och de har börjat följa med mamma och pappa ut på jakt. Det är så klart tacksamt då det ger passagerarna större chans att fotografera dem på nära håll.

undefined
Lars-Erik Eklund driver Birdphotosweden sedan åtta år och erbjuder sina kunder fotosafari med möjlighet till närkontakt med flera av Mälarens rovfåglar.

Störst chans att träffa fåglarna är tidigt på morgonen och när tidningen kommer till bryggan i Mälarbaden strax före klockan sex har Lars-Erik Eklund redan gjort klart för avfärd. Den lite trubbiga båten, med en regn- och vindskyddande styrhytt, är märkbart stadig och försedd med ett sällsynt stort akterdäck. Det sistnämnda passar ypperligt för ivriga fotografer som behöver fritt svängrum med teleobjektivet.

– Jag tar vanligtvis med mig två passagerare åt gången, tre om de känner varandra. Det ska kännas bekvämt och rymligt när vi är ute.

Efter tio minuter i marschfart och i sällskap av en stor skara skrattmåsar når vi Västmanlands trädbevuxna strandkant. Det tar inte många minuter innan de första fiskgjusarna dyker upp.

undefined
För bästa fotograferingsmöjlighet ser Lars-Erik Eklund till att hålla alla fåglar i området på extra bra humör.

– Där det finns gott om mindre sjöfåglar finns det också byte, säger Lars-Erik Eklund och slungar i väg en grov brax ett tiotal meter från båten. 

undefined
Fiskgjusen har mycket bra syn – och respektingivande klor. Här ska det snart nappas upp frukost.

Sen går allt väldigt snabbt. Fisken är för stor för de mindre måsarna, men ett par glupska silltrutar gör några giriga försök att nappa upp frukosten innan de ger upp. Snart störtar den första, av nu åtta synliga fiskgjusar, brant mot vattenytan och sätter elegant klorna i bytet. Det mäktiga skådespelet upprepar sig tills ett annorlunda pipande hörs och samtliga fåglar lättar.

– Så där låter deras varningsläte när havsörn är på ingång, säger Eklund och nickar mot en ö söderut. 

undefined
Chefen anländer och stryker förbi vår båt. En havsörnshona kan mäta två och en halv meter mellan vingspetsarna.
undefined
Havsörnen ogillar, till skillnad mot fiskgjusen, att blöta ned sig vid jakt. Här slarvades det lite med greppet och det blev till att gira tillbaka för ett nytt försök.

Tre havsörnar seglar in över båten och det råder inget tvivel om vilka som är chefer i luftrummet. En lyckosam fiskgjuse jagas snabbt ikapp och finner bäst i att dumpa sin fångst. Havsörnen, som ogärna blöter ned sig i onödan, fångar fisken innan den når vattenytan och ordningen är, om inte annat tillfälligt, återställd.

undefined
För att minimera luftmotståndet vänder fiskgjusen alltid sitt byte i klorna så att fiskens huvud ligger framåt.

– Här är havsörnarna nummer ett, men så fort de drar sig undan kommer fiskgjusarna ta för sig på nytt. 

Lars-Erik Eklund vet vad han pratar om för snart börjar skådespelet om igen. Det slutar med att alla flygande deltagare får frukost och fotograferna kan njuta av en ovanligt uppiggande morgon till kaffet.

Fiskgjuse

Fiskgjusen är Sörmlands landskapsdjur och lever enbart av fisk som den tar i vattenytan. 

Den har ljus, nästan vit, undersida med tydligt markerade mörka "knogar" vid vingarnas framkant, svart nacke och översida på vingarna. Ovansidan är spräcklig i brunt, svart och vitt och bakhuvudet pryds av en yvig tofs

Den blir 55–60 cm lång, med ett vingspann på 145–170 cm och väger 1,4–2 kilo.

När bytet fångats vänds det alltid med huvudet framåt för att minska luftmotståndet.

Källa: Birdlife International

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!