Mälarsjukhuset drog sig ur kampanj: "Brist på resurser"

Planen var att delta i hudcancerveckan för att ge möjlighet för fler att undersöka misstänkta fläckar. I brist på resurser fick Mälarsjukhuset dra sig ur, men de tar i stället ett eget initiativ.

Sol-Britt Lonne Rahm om att Mälarsjukhuset drog sir ur kampanjen "Hitta hudcancer": Det är tråkigt att det blev så här i sista sekund, men patienterna har fortfarande möjlighet att få sina fläckar bedömda.

Sol-Britt Lonne Rahm om att Mälarsjukhuset drog sir ur kampanjen "Hitta hudcancer": Det är tråkigt att det blev så här i sista sekund, men patienterna har fortfarande möjlighet att få sina fläckar bedömda.

Foto: Fanny Lindblad/Sörmlands media

Eskilstuna2021-08-19 04:45

Mälarsjukhuset skulle ha deltagit i kampanjen "Hitta hudcancer" som pågår mellan 6 och 12 september på initiativ av Privatpraktiserande Dermatologers Förening. Under kampanjen erbjuder flera läkarmottagningar kontroll av hudförändringar för patienter utan remiss, i syfte att upptäcka hudcancer.

undefined
Det finns tre olika sorters hudcancer, detta är ett exempel på Malingt melanom.

Tiderna för bokning öppnade onsdagen 18 augusti, men Mälarsjukhuset stod inte med på listan. De hade dragit sig ur kampanjen i sista sekund. 

– Det beror på sjukdom och andra omständigheter som gjorde att vi blev tvungna. Vi är en liten klinik som ska sköta hela länet, vi har inte de extra resurserna som Stockholm har om någon blir sjuk. Det är det som blir problemet, säger Sol-Britt Lonne Rahm, överläkare och verksamhetschef på kliniken för reumatologi samt hud- och könssjukdomar. 

– Det är beklagligt. Vi skulle absolut vilja ha mer resurser för att kunna jobba mer med tumörer. I Stockholm finns det många privatläkare som tar de lättare patienterna, men det har vi inte i Sörmland. Vi måste prioritera dem som är svårast sjuka. 

I stället för en vecka kommer Mälarsjukhuset ha öppet några helger under hösten för att hinna undersöka fler fläckar. 

– Vi kommer ta in läkare, specialister och en kirurg, just för att hinna titta på fler hudtumörer. Men först går patienten till en distriktsläkare för en första bedömning och sen får den komma till en specialist om det behövs, säger Sol–Britt Lonne Rahm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!