På tisdagen larmade Mälarsjukhuset om att man upptäckt förhöjda halter av legionellabakterier i vattnet på flera ställen på sjukhuset. Provtagningen gjordes efter ett sjukdomsfall där det råder oklarhet kring hur patienten har smittats.
– Patienten är utskriven sedan länge, men det är inte klarlagt om patienten smittats ute i samhället eller under vårdtiden, säger Christina Kallings Larsson, smittskyddsläkare i Landstinget Sörmland.
– Vi gör bedömningen att det finns anledning att få ner halterna, säger Christina Kallings Larsson.
Nu genomförs ett omfattande arbete för att förhindra smittspridning. Sjukhusets vattenledningar hetvattenspolas och duschmunstycken byts ut till en variant med särskilda filter som ska hindra legionellaspridning – ett arbete som enligt sjukhuset kommer att ta flera dagar.
Nyligen genomfördes liknande åtgärder på Nyköpings lasarett efter att en patient smittats med legionella och källan tros vara lasarettet.
Men enligt Christina Kallings Larsson är risken att fler patienter smittas mycket låg.
– Vi gör den bedömningen eftersom vi inte har några andra misstänkta fall rapporterade. Legionella är en vanlig bakterie i jord och vatten och finns överallt omkring oss. Vi har kanske tre fall per år, och de flesta är smittade i samhället, säger hon.
Legionella sprids framför allt via duschånga och vattenånga. Störst risk att smittas har personer med sänkt immunförsvar. Smitta från person till person sker inte och att dricka infekterat vatten ska inte vara farligt.