Thomas Hylvander är biomedicinsk analytiker på Blodcentralen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna och ser lugn ut i dag, men han och den övriga personalen har precis upplevt en krissituation.
– Vi hade en patient under måndagen som förlorade så mycket blod att det gick åt mellan 30 och 40 enheter med nytt blod.
På Blodcentralen på Mälarsjukhuset gick man ut med en nödsignal via sms och fick positivt besked från en rad blodgivare med just den blodgruppen som infann sig och lämnade blod på en gång.
I det 4-gradiga kylrummet på centralen har man nu på nytt ett ganska välfyllt förråd. Det gapar lite tomt på sina håll i hyllorna, men Thomas Hylvander hävdar att det hela ser bra ut. Med tanke på årstiden.
– Det är nästan alltid så här mitt i sommaren, och vi upplever samma situation även vid julledigheten och påsken.
– Hur mycket vi än försöker att förbereda oss på de stora helgerna, och semestrarna, så uppstår det nästan alltid brister.
De svenska blodcentralerna behöver ständigt fylla på sina förråd, och tacksamheten är stor gentemot de som hörsammar en nödsignal. Men de som kan tänka sig att lämna blod för första gången gör bäst i att invänta att semesterperioden går mot sitt slut.
– Vi måste ha personal som är beredda på att ta emot nya blodgivare, och det har vi inte just nu.
I vanlig ordning är det de vanligaste blodgrupperna som det är störst brist på, A och 0. Men man vill gärna också ha in donationer med blodplättar, de så kallade trombocyterna.
– Det är framför allt till cancerpatienter vi behöver trombocyter, säger driftchefen på transfusionsmedicin, Catarina Hellberg.
Catarina Hellberg understryker att det är blodet som är smörjmedlet som får hela den svenska sjukvården att fungera.
Hennes kollega, Thomas Hylvander, menar att ingen blodcentral i hela landet skulle behöva lida av brist på blod om var och en av alla i Sverige donerar blod vid ett tillfälle i livet.
Men i andra andetaget understryker han att det inte alls är självklart att riktigt alla är välkomna.
– Du ska vara "stickvänlig", det vill säga du ska ha fina blodkärl att sticka i, och du ska vara frisk och kry.
Alla nya blodgivare testas noggrant, och först när de fått ett klartecken kan de få en inbjudan.
Behov av nytt blod finns alltid.
– Även om läget ser ut att vara stabilt ena dagen så kan en enda akut knivskadad förändra situationen radikalt den nästa, säger Catarina, som själv gärna skulle vilja kunna lämna blod men som tvingats till insikten att hon helt enkelt inte kan det.
– Jag har dåliga kärl och så tål jag inte se blod. Jag blir alldeles vimmelkantig, det blir inte bra alls.
Hennes kollega Thomas Hylvander menar att en kris kan uppstå vid en enda större trafikolycka.
– Det kan gå väldigt snabbt från att åtnjuta ett stabilt läge till akut brist, säger han, som tillhör den grupp om närmare 4 000 personer i Eskilstuna som varit blodgivare i många år.
– Nu lämnar jag inte så mycket blod själv längre, men jag har gjort.