Lista med åtgärder ska minska brottsligheten

Trots betydligt färre skjutningar krävs hårdare tag mot både ungdomsbrottsligheten och annan kriminalitet i Eskilstuna. Det menar polisen och kommunen som nu kommit överens om en lista med åtgärder. "Det bubblar under ytan", säger lokalpolisområdeschef Oscar Nissfolk.

Oscar Nissfolk och Josefine Helleday visar upp den underskrivna överenskommelsen, som innehåller fyra fokusområden med en rad åtgärder.

Oscar Nissfolk och Josefine Helleday visar upp den underskrivna överenskommelsen, som innehåller fyra fokusområden med en rad åtgärder.

Foto: Rebecka Jonsson

Eskilstuna2023-11-27 18:02

Flera tongivande kriminella individer har frihetsberövats samtidigt som också vapenbeslagen har ökat. Det har bidragit till att bara hälften så många skjutningar skett i Eskilstuna i år jämfört med de tre första kvartalen ifjol, menar lokalpolisområdeschef Oscar Nissfolk.

– Men vi har ett fortsatt högt konfliktläge, det bubblar under ytan, säger han.

Att stoppa skjutningarna och det grova våldet är en av fyra fokusområden i den nya samverksansöverenskommelse som polisen nu har tecknat tillsammans med kommunen och som presenterades på måndagsförmiddagen.

undefined
Oscar Nissfolk och Josefine Helleday skriver under överenskommelsen, som innehåller fyra fokusområden med en rad åtgärder.

De övriga punkterna handlar om att stoppa nyrekrytering av barn och unga i kriminalitet, att trygga det offentliga rummet och att bekämpa systemhotande brottslighet.

Överenskommelsen sträcker sig fram till 2027 och har ett tydligt slutmål: att Eskilstuna inte längre ska ha några utsatta områden på polisens nationella lista. I dag finns tre sådana områden: Skiftinge, Lagersberg och Fröslunda. På fredag kan de bli fler – eller färre – då polisen presenterar en uppdatering av listan.

– Det är en hög målsättning, konstaterar Josefine Helleday (S) förste vice ordförande i kommunstyrelsen samt ordförande i trygghetsberedningen och en av dem som varit med och jobbat fram överenskommelsen med polisen.

undefined
Josefine Helleday (S) prisar den nya överenskommelsen och menar att den är vass och har högt ställda mål.

Hon beskriver dokumentet som att de båda aktörerna "går från samverkan till samjobbande" och nämner ett antal konkreta åtgärder.

Bland annat ett närmare samarbete mellan socialtjänst och polis som exempelvis innebär att socialsekreterare kommer att placeras i polishuset från och med januari.

Den systemhotande brottsligheten kan handla om att kriminella krafter och pengar letar sig in i den kommunala verksamheten. Kommunen ska därför bland annat inventera sina leverantörer för att motverka näringslivsbrottslighet.

undefined
Lokalpolisområdeschef Oscar Nissfolk och Trygghetsberedningens ordförande Josefine Helleday (S) presenterade en gemensam överenskommelse med målet att Eskilstuna inte ska ha några utsatta områden år 2027.

Polisen har också flera konkreta punkter på åtgärdsprogrammet för att stävja ungdomsbrottsligheten. Bland annat narkotikasök med hund i och runt skolor, samt hembesök hos elever i brottsförebyggande syfte.

Både Oscar Nissfolk och Josefine Helleday är nöjda med det nya samverksansavtalet. 

– Det är det i särklass mest genomarbetade överenskommelsen vi haft, med tydliga delmål och slutmål, säger Oscar Nissfolk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!