Eskilstunabo konfronterade sms-bedragare – ringde hans mamma

Malin Mauritz från Eskilstuna tog saken i egna händer när hon upptäckte att hennes pappa höll på att bli lurad av en sms-bedragare.

Malin Mauritz blev rasande när hon upptäckte att en bedragare försökte lura hennes pappa på tiotusentals kronor.

Malin Mauritz blev rasande när hon upptäckte att en bedragare försökte lura hennes pappa på tiotusentals kronor.

Foto: Privat

Eskilstuna2024-07-14 18:55

Nyheten i korthet

  • Malin Mauritz från Eskilstuna stoppade en sms-bedragare som försökte lura hennes pappa på tiotusentals kronor.
  • Bedragaren bad om hjälp att betala två fakturor på 9 500 respektive 10 000 kronor. När tekniken misslyckades kontaktade Malins pappa sin dotter som genast insåg vad som pågick.
  • Malin spårade bedragarens adress och konfronterade honom. Malins berättelse på sociala medier ledde till många reaktioner och liknande berättelser.

Malin Mauritz blev rasande när hon upptäckte att en bedragare försökte lura hennes pappa på tiotusentals kronor, vilket Expressen först berättade om. I början av året ringde Malins pappa upp henne och berättade att han inte kunde swisha de stora summorna som bedragaren, som utgav sig för att vara dottern, hade bett om.

– När jag svarade så sa pappa ”det går inte”. Jag förstod ingenting och han förklarade att han inte kunde swisha så mycket pengar. Jag bara "vänta, stopp, stopp, stopp, stopp, stopp". Då förstod jag direkt vad som pågick. Så jag sa till pappa att "gör ingenting, kom hit nu med din telefon", minns Malin.

Sms-bedragaren hade skrivit:

Hej pappa. Jag har en ny telefon och nytt nummer. Spara detta och radera det gamla numret. Bekräfta när du är klar”. 

Därefter bad bedragaren om hjälp att betala två fakturor på 9 500 respektive 10 000 kronor.

Malins pappa, som är i 70-årsåldern, var nära att överföra pengarna men när tekniken misslyckades ringde han dottern.

– Jag tror att det bor en liten FBI-agent i oss alla tjejer och när vi blir arga så kommer den agenten fram. Jag började googla, och personen var ju inte särskilt smart för han hade döpt firman efter sitt eget efternamn och använde ett privat swish-nummer.

Malin försökte konfrontera avsändaren via Facetime.

– De vågade inte svara utan klickade mig. Jag är inte så trevlig när jag blir arg, och jag blev riktigt förbannad. I mitt huvud tänkte jag bara "kom då".

Det som gör Malins händelse unik är att hon faktiskt fick svar från bedragaren via sms. I konversationen svarade bedragaren kaxigt: ”Hahahaha, varför skulle vi göra egna pengar när såna som din pappa ger oss flera tusen om dagen”, skrev bedragaren, följt av en skrattemoji. Därefter tillade de: ”Ja har ett mycket bra liv i lyx” och avslutade med: ”Ojojoj tuffing”.

Malin gav sig dock inte. Eftersom bedragaren hade använt sitt eget namn, kunde Malin spåra personens adress och ringde upp bedragarens mamma. Enligt Malins uppfattning var det bedragaren, en ung man i 20-årsåldern, som svarade. Han spelade dock oförstående och förnekade all inblandning, enligt henne.

Bedrägeriförsöket polisanmäldes men ärendet lades snabbt ner. Malin delade sin berättelse på sociala medier, vilket resulterade i många reaktioner och liknande berättelser från andra.

– Men min pappa kommer nog aldrig våga svara på ett sånt sms igen för att han fick sig en rejäl utskällning av mig – men av kärlek.

För att undvika bedrägeri

Klicka aldrig på sms-länkar som du inte är helt säker på.

Lämna aldrig ut privata uppgifter till någon som du inte känner.

Logga aldrig in på ditt Bank-id efter uppmaning från någon utomstående.

Om det verkar för bra för att vara sant, är det förmodligen så det är.

Var alltid kritisk och skicka aldrig pengar till personer som du inte har träffat.

Sätt upp tydliga regler att förhålla dig till för att inte låta dig bli lurad.

Kontakta själv den myndighet, bank eller företag som avsändaren eller den som ringer påstår sig representera.

Källa: Säkerhetskollen, SSF Stöldskyddsföreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!