Malin Tivlin vill göra skönhetsbranschen tryggare

Malin Tivlin, som driver hudvårdssalongen by Lillpiga i Eskilstuna, är sedan den 1 september ordförande i Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation.

Malin Tivlin skulle helst av allt vilja att hudterapeut blev en skyddad yrkestitel.

Malin Tivlin skulle helst av allt vilja att hudterapeut blev en skyddad yrkestitel.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2021-11-24 10:04

– Jag brinner för våra medlemmar och för att föra branschen framåt på ett säkert sätt, säger Malin Tivlin. 

Hon driver sedan fem år tillbaka salongen by Lillpiga som ligger på Köpmangatan 27. Salongen erbjuder klassiska ansiktsbehandlingar och avancerad hudvård som till exempel microneedling och kemisk peeling. Hon har dessutom varit vice ordförande i Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation, SHR, i tre år. I september blev hon ordförande i organisationen. SHR är de auktoriserade hudterapeuternas intresseorganisation. Organisationen har cirka 2 000 medlemmar. 

– Om du har gått en hudterapeututbildning som är knuten till SHR och har klarat av din examen har du rätt att bli medlem i SHR. Därmed blir du auktoriserad. Om du har gått någon annan utbildning eller i värsta fall ingen utbildning alls får du inte kalla dig auktoriserad. Det är då man brukar hitta på att man är 'legitimerad' och 'certifierad' och allt möjligt, säger Malin Tivlin. 

SHR:s medlemmar arbetar efter SHR:s etiska regler och har en behandlingsskadeförsäkring.

– Det är ett krav på våra medlemmar att det ska finnas ett skydd för både hudterapeuten och för kunden, säger Malin. 

Hudterapeut- och skönhetsbranschen är oreglerad vilket innebär att vem som helst får arbeta som hudterapeut. 

– Det är svårt att säga hur stort mörkertalet på icke auktoriserade hudterapeuter är i och med att det är en oreglerad bransch. Det är lite High Chaparall tyvärr och det medför inte helt sällan att det uppkommer skador, säger Malin. 

Hon menar att det är svårt för SHR att hjälpa kunder som råkat illa ut hos hudterapeuter som inte är auktoriserade. 

– Vi får väldigt mycket klagomål till SHR från kunder som har varit på andra ställen där de ber oss om hjälp. Vi hjälper alla som har varit hos våra medlemmar, men vi har svårt att hjälpa kunder som har gått till någon annan i branschen som kanske inte använder sig av de riktlinjer och etiska regler som vi kräver. 

Malin välkomnar den nya injektionslagen som kom den 1 juli i år. Lagen innebär att injektioner bara får utföras av legitimerade sjuksköterskor, tandläkare och läkare. 

– Nu har det äntligen blivit en lag. Vi har inte tillåtit våra medlemmar att utföra injektioner vare sig före eller efter lagen. Tidigare kunde vem som helst köpa kanyler och injicera i människor. 

För skönhetsbranschens del handlar det framförallt om injektionsbehandlingar med fillers och botox.

Är det inte väldigt vanligt med såna injektioner?

– Ja, det är väldigt vanligt, men nu när det finns en lag ska det vara en legitimerad sjuksköterska, tandläkare eller läkare som injicerar. Det får inte vara vem som helst. 

Helst av allt skulle Malin vilja att hudterapeut blev en skyddad yrkestitel. 

– SHR har kämpat länge för att hudterapeut ska bli en skyddad yrkestitel på samma sätt som till exempel sjuksköterska. 

Malin uppmanar alla konsumenter att välja auktoriserade hudterapeuter. 

– Titta efter vårt emblem när du väljer salong. Om man ska gå till en hudterapeut i Eskilstuna så rekommenderar jag personen i fråga att gå in på vår hemsida shr.nu och söka på 'Eskilstuna' i salongssök så kommer alla som är auktoriserade upp. Om man inte har koll på vad SHR är förstår jag att man tar första bästa som kommer upp på Google. Jag skulle önska att shr.nu var Google!

Malin Tivlin hade arbetat länge inom telekombranschen innan hon kände att det var dags att ta tag i sin dröm om att bli hudterapeut för att kunna hjälpa människor till en god hudhälsa och välbefinnande. Hon utbildade sig till hud- och spaterapeut vid den välrenommerade Elisabethskolan i Stockholm under 2015-2016.

– Det går bra för min salong och jag är jättetacksam för alla kunder som kommer och jag är jättetacksam att vi har överlevt pandemin. Jag pratar med mina kollegor här i Eskilstuna också och det känns som att vi auktoriserade hudterapeuter har klarat oss bra. Jag har svårt att svara för andra salonger, men det är ingen auktoriserad som har försvunnit i alla fall. 

– Mina framtidsplaner är att låta min salong växa och att göra branschen tryggare.

Sedan förra året uppmärksammar SHR Hudterapeutens Dag den 27 november som har till syfte att göra konsumenter än mer medvetna om fördelarna med att besöka auktoriserade hudterapeuter. Förra året blev dagen en digital succé och SHR hoppas på stor uppmärksamhet även i år då hudterapeuter och kunder kan träffas under mer festliga och sociala omständigheter. 

Malin Tivlin uppmanar alla konsumenter att titta efter SHR:s emblem när de ska välja salong.
Malin Tivlin uppmanar alla konsumenter att titta efter SHR:s emblem när de ska välja salong.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!