Den andra juni meddelade Eskilstuna kommun att de avsätter 22 miljoner kronor i stöd till medarbetare och chefer inom vård, omsorg, förskola och skola. Det handlar om kommunanställda som kommunen anser var särskilt hårt belastade av pandemin.
Av de 22 miljonerna fick friskolorna ta del av två miljoner, resterande 20 miljoner delades lika mellan vård- och omsorgsnämnden samt skolnämnderna. Pengarna ska användas till en gemensam aktivitet på de olika avdelningarna.
Beslutet, som lades fram av kommunledningsförvaltningen och klubbades igenom av fullmäktige, fick måltidspersonalen i kommunen att reagera kraftfullt.
– Vi blev nästan beordrade att arbeta och vi upplevde inte att det var någon skillnad i arbetet för oss under pandemin, säger en måltidsanställd som tidningen pratat med.
Totalt omkring 350 personer jobbar i kommunens kök i förskola, grundskola, gymnasium och inom äldreomsorgen. Den anställda menar att de inte fick använda visir, ansiktsmasker eller annan skyddsutrustning. Dels för att den utrustningen prioriterades till äldreomsorgen och dels för att inte skrämma barnen.
– Barnen var på plats om de inte var sjuka, men de smittade i alla fall. Vi blev smittade och många gick till jobbet och kände obehag.
– Vi kände oss som krutmat. Som att vi inte var lika mycket värda.
Måltidspersonalen har försökt få svar på varför de inte fått ta del av återhämtningsstödet. Hittills utan resultat.
– Vi känner oss bortglömda. En ursäkt eller att man gör om och gör rätt är det minsta man kan begära. Vi stod ändå längst fram vid fronten och har ett värde.
Björn Eriksson är måltidschef i Eskilstuna kommun. Han har fått till sig personalens missnöje och har fört det vidare till kommunledningen.
– Det är ett beslut som vi inte kan påverka. Det är klart att jag också tycker att det är tråkigt, men vi måste förhålla oss till det, säger Björn Eriksson.
Tycker du att din personal skulle vara värda att ta del av stödet?
– Det är klart att vår personal, precis som all annan personal i kommunen, borde kunna få lite mer uppskattning.
Stefan Svensson är fackligt ombud på Vision i Eskilstuna och han förstår måltidspersonalens frustration.
– De är en av flera yrkeskategorier som borde fått vara med och ta del av återhämtningsstödet, säger han.
Han menar att det är många fler än de som jobbat med barn och äldre som slitit hårt under pandemin, något som de har framfört till kommunledningen.
Susanne Carlsson är HR-direktör på Eskilstuna kommun. Hon beskriver beslutet om stödet som svårt och inte helt självklart.
– Vi har inte aktivt valt bort någon, vi har sett att alla har haft extra utmaningar. Man kan gå igenom alla verksamheter i kommunen och se att de har varit påverkade av pandemin. Men när vi satte oss ner med politiken så såg vi ändå att våra verksamheter inom vård, omsorg och skola varit extra belastade, säger hon.
Susanne Carlsson är noga med att påpeka att kommunen genomfört andra insatser så som att uppmana verksamheterna att bevilja ledighet, plocka bort arbetsuppgifter och från HR ge stöd för återhämtning.
– Vi har vid flera tillfällen riktat oss till alla verksamheter med extra tack och presentkort. De har man kunnat använda för att få en extra krydda och för att man ska känna sig uppskattad för den insats man har gjort.