Årbymamman Madeleine har tröttnat på oroligheterna

Trebarnsmamman Madeleine Söderström, 40, har fått nog av kriminella gäng som rekryterar barn efter skolan. Nu vill hon samla Årbys föräldrar för att skapa trygghet och ta tillbaka området.

"Många säger att det bara är invandrarungdomar som hamnar i kriminalitet, men det stämmer inte. Det handlar om ekonomi, har man inte bra ekonomi så är man lätt byte för de kriminella gängen", säger Madeleine Söderström.

"Många säger att det bara är invandrarungdomar som hamnar i kriminalitet, men det stämmer inte. Det handlar om ekonomi, har man inte bra ekonomi så är man lätt byte för de kriminella gängen", säger Madeleine Söderström.

Foto: Madelene Hergils

Eskilstuna2023-09-24 21:15

För ett år sedan flyttade Madeleine Söderström från Stockholmsområdet till Eskilstuna med sina barn som i dag är 10, 13 och 16 år. Flytten blev lite av en ögonöppnare, för även om våldsvågen även drabbat Stockholm blir det mer påtagligt här, säger hon.

– Det är ju ett hårt klimat och det sker skjutningar där också, men det är inte på det här sättet. Här sker allt på en mindre yta och det är mer infekterat.

Nu bor familjen i Årby och enligt henne har gängen nästan helt tagit över tillvaron i stadsdelen.

– De skjuter på fasaderna och "grabbarna" går runt i skyddsvästar med pris på sina huvuden runt våra barn. De rekryterar barn genom att bjuda på mat och sedan vill de ha något tillbaka, säger hon och fortsätter:

– Jag har lagt om mitt liv helt. Efter klockan 18 är jag inte i tvättstugan och mina barn får inte vara ute på kvällarna. Jag har till och med sagt till barnen att lägga sig på marken om någon skulle skjuta.

undefined
"Så snart ett första datum är satt kommer jag att sätta upp information om föräldranätverket och se till så att några kan hjälpa till att översätta informationen till flera språk", säger Madeleine Söderström.

Nu har hon fått nog av otryggheten i vardagen. I början av veckan skrev hon därför ett inlägg i en lokal Facebook-grupp där hon eftersöker andra föräldrar för att bilda ett nätverk där de tillsammans kan "ta tillbaka området" och skapa en trygg miljö för barnen.

– Kriminaliteten och rekryteringen styrs av vuxna män, som ofta inte ens befinner sig i Sverige. De utnyttjar och skor sig på våra barn. När de får ta mer plats och vi vanliga medborgare flyttar ifrån Årby ger vi upp vår plats till kriminella och de kommer ta över hela samhället. Det här är ett gemensamt ansvar att visa att vi tänker stå kvar.

Hon tycker att kommunen, socialtjänst och polis gör vad de kan, men att de främst agerar när det redan är försent och barnen hamnat i fel kretsar. Tanken med föräldranätverket är att anordna träffar där man tillsammans diskuterar hur man kan göra stadsdelen tryggare. 

– Vi föräldrar, som bär det yttersta ansvaret för våra barn, har en enorm makt att kunna påverka tillsammans.

Planen är även att kunna anordna aktiviteter tillsammans med olika föreningar där föräldrarna kan finnas som ett stöd eller exempelvis hjälpa till med maten. Detsamma gäller informationsträffar med exempelvis polis eller socialtjänst, där föräldrarna har möjlighet att ställa frågor.

– Många är rädda att socialtjänsten ska omhänderta barnen så fort man söker hjälp men så är det inte. Om vi då som föräldrar tillsammans kan bjuda in dem på våra villkor och ställa våra frågor kanske det leder till en bättre förståelse, säger Madeleine Söderström.

undefined
För Årbymamman Madeleine Söderström är det viktigt att alla föräldrar känner sig sig välkomna i föräldranätverket. Detta för att kunna samverka på ett så kraftfullt sätt som möjligt. "När kommunen har haft föräldraträffar har de varit uppdelat efter språk och då har man inte träffat varandra på samma sätt", säger hon.

Men främst är nätverket till för att lära känna de andra föräldrarna området, bortanför kultur- och språkbarriärer för att på så sätt stå upp mot gängen. Inte minst när det gäller ensamstående föräldrar som kan ha svårt att få vardagen att gå ihop.

– Vi kan då hjälpas åt att hålla koll varandras barn. Kanske bjuda hem dem på mat eller liknade, så att de är trygga i stället för att vara ute och bli ett lätt byte för kriminella.

Efter inlägget har Madeleine Söderström fått kontakt med flera föräldrar.

– Jag har fått ungefär 50 meddelanden från personer i olika stadsdelar som tycker att det här är ett bra förslag.

Nu pågår förberedelserna för fullt för att få till ett första möte.

– Jag har fått kontakt med Mötesplats Årby och troligtvis kan de låna ut sin lokal, säger Madeleine Söderström och berättar att det kommer sättas upp information på olika språk i området när datum är klart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!