‒Vi fick syn på en annons om Bovieran och anmälde vårt intresse på direkten. Försäljningen av lägenheterna gick i ett nafs, berättar Magnus Edvinsson som flyttat in i en trerummare tillsammans med sambon Kristina Hybbert.
Han är påtagligt nöjd med beslutet att lämna den stora villan och testa på den nya bostadsformen. Vi slår oss ned intill boulebanan i den 1600 kvadratmeter stora inglasade och tempererade vinterträdgården, som är den naturliga mötesplatsen för Bovierans boende.
‒Alla som flyttat in verkar jättenöjda. Det är trivsam stämning, folk hälsar på varandra och hjälps åt, säger Magnus Edvinsson.
Ledorden för Bovieran är gemenskap, glädje och trygghet. Vid den gemensamma entrén sitter en kamera som är kopplad till en display i varje lägenhet. En besökare får alltså ringa på porttelefonen och identifiera sig innan den solida säkerhetsdörren kan öppnas inifrån lägenheten.
‒Jag tror att det är en kombination av den sociala aspekten och tryggheten som gör att Bovierorna har blivit så populära. Det är ingen som vill vara ensam när de flyttar och som boende i Bovieran går det att delta i aktiviteter både direkt eller indirekt, säger Malin Haag som är marknadsansvarig på företaget.
Hon tror att boendekonceptet gör att många känner att de får så mycket mer än om de köpt lägenhet i en konventionell bostadsrättsförening.
‒Det känns jäkligt bra här, säger Ronnie Bergvall som lyckades teckna sig för den sista lägenheten.
Med sina 57 år är han en av de yngre i den nyinflyttade skaran på seniorboendet, som har en åldersgräns på 55 år. Han gillar konceptet och trivs extra bra med den djungelliknande trädgården utanför lägenhetsdörren.
‒Jag hyr ut villan i Åker och börjar med att köra ett testår här. Jag älskar palmer och det blir så lugnt när man kommer in genom entrédörren. Här är både vindstilla och fridfullt, säger han.
Lena Martinsson och hennes man Bo Martinsson är de mest "exotiska" och långväga inslagen i den nya bostadsrättsföreningen. De installerade sig redan vid premiären, efter det att flyttlasset gått söderut från Norrbotten och Luleå.
‒Vi har barn och barnbarn här nere och det kändes helt rätt att flytta närmre dem. Dessutom slipper vi de långa vintrarna, säger Lena Martinsson.
De framhåller den sociala biten som ett viktigt inslag i valet av att flytta till Bovieran.
‒Vi har redan fått nya vänner och bekanta. Så blir det inte om man sätter sig i en vanlig lägenhet. dessutom är Strängnäs en överraskande fin stad, säger Bo Martinsson.
‒Här kan vi sitta vid olivträdet i november och vara nära barnbarnen. Det är ett skönt välbefinnande i sig, säger Lena Martinsson.
De har flyttat in i en stor och luftig trerummare på översta våningen. Från den breda loftgången utanför deras ytterdörr har de en magnifik utsikt över dammarna och grönskan i den gemensamma vinterträdgården nedanför. Bostadsrättsföreningen har också en fullt utrustad gästlägenhet och en gemensamhetslokal som den nya trivselkommittén som bäst håller på att inreda.
‒Oj, när den bli klart så får vi ha storparty, säger Lena Martinsson och skrattar.
Paret Martinsson bjuder på en guidad tur i byggnaden och det är lätt att förstå att trivselfaktorn ligger på en hög nivå.
‒Det här är ett trevligt koncept. Det gäller bara att klara anpassningen från villa till lägenhet, säger Bo Martinsson.