De senaste två skjutningarna i Eskilstuna skiljer sig från flera av de tidigare. De bekräftar även en tendens till att kriminella uppgörelser inte behöver ske i "kända bostadsområden" eller på undangömda platser.
Den 4 maj, vid Klostergatan sköts det vid 13-tiden, nära villor, en förskola och en skola. På Sundbyvägen, avlossades minst sex skott vid 19.30-tiden längs den vältrafikerade gång- och cykelbana som går som ett stråk mellan Skiftinge och centrum längs Sundbyvägen. Vägen är kantad av villor och radhus.
Mannen i 20-årsåldern som besköts den 4 maj, vid banvallen nära klostergatan, träffades inte av något skott. Målsägaren på Sundbyvägen, en man i 30-årsåldern, träffades enligt polisen av ett skott i handen. Skadan beskrivs som lindrig.
Båda fallen utreds som försök till mord och grovt vapenbrott. Ingen person har delgetts misstanke för något av brotten.
Eleonore Ingårda är chef för polisens avdelning för grova brott.
– Beträffande skjutningen på Klostergatan har vi gjort en hel del utredningsåtgärder och säkrat spår. Det var mycket folk i rörelse och vi har pratat med många. Vi tror dock att det finns fler personer som vet mer och vi vädjar om att få mer information, säger hon.
Skottlossningen på Sundbyvägen i Eskilstuna i år, riktades mot en man i 30-årsåldern. Han är i likhet med målsägaren vid Klostergatan, känd av polisen.
– Vi har säkrat en del bevis och hållit förhör men även i det fallet behöver vi få in mer information. Vi är beroende av att man tar kontakt med oss. Låt polisen avgöra uppgifter om det man sett eller hört kan tillföra något, säger Eleonore Ingårda.
Elin Johansson är kommunpolis i Eskilstuna.
– Vi använder alla våra verktyg för att dagligen förbättra och uppdatera lägesbilden, och motverka att nya grova våldsbrott äger rum. Vi kommer att genomföra flera vapensök. Vi riktar också resurser och arbetsledning mot individer, och områden kopplade till den här konflikten, säger hon.
Elin Johansson säger att de senaste skjutningarna som skett på dagtid, bland folk, nära barn, påverkar allmänhetens trygghet.
– De som begår de här grova våldsbrotten visar stor hänsynslöshet. För att motverka att unga dras in i kriminalitet krävs ett ökat samarbete mellan polis, skola, ung fritid och socialtjänst. Där är vi på god väg, säger hon.
Eleonore Ingårda vill inte berätta hur många misstänkta gärningsmän som befann sig vid brottsplatsen på Sundbyvägen, eller vilken väg de flydde. Hon bekräftar dock att det rör sig om unga personer och säger att de kan ha färdats på cyklar eller elsparkcyklar.
Enligt Eleonore Ingårda var det troligtvis en tillfällighet som gjorde att skjutningen skedde nära korsningen Sundbyvägen/Magistervägen.
Är målsägarna rädda?
– Ja, det är klart. Det finns en överhängande rädsla att man ska utsättas på nytt. Det är förstås svårt att säga när eller var nästa grova våldsbrott sker. Men när skjutningar sker lägger vi ännu hårdare tryck på personer i den miljön, och det trycket kommer bara att öka, säger hon.
Skjuter gärningsmännen för att döda, skrämmas eller statuera exempel?
– Det vi vet är att gärningsmännen beskrivs om väldigt unga och att det avlossats flera skott. Men det är svårt att svara på om syftet är att skrämmas eller döda.