Fängelse efter vansinnesfärd och vapeninnehav

Fängelse i två år och sex månader blev påföljden för en Eskilstunabo i 35-års åldern som i tingsrätten dömdes för bland annat grovt vapenbrott och grov vårdslöshet i trafik.

I samband med gripandet hittade polisen en skarpladdad pistol som polisen kopplat till den nu dömde Eskilstunabon.

I samband med gripandet hittade polisen en skarpladdad pistol som polisen kopplat till den nu dömde Eskilstunabon.

Foto: Polisen

Eskilstuna2023-12-16 20:54

I mitten av april gjorde sig mannen skyldig till olovlig körning och grov vårdslöshet i trafik när han körde en bil i miljonklassen genom Eskilstuna på ett sätt som drog polisens uppmärksamhet till sig.

Rätten anser att han vid tillfället visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom – något som framgår av gärningsbeskrivningen.  Han ska vid tillfället vägrat att stanna vid polismans tecken och fortsatt färden i högfart och med omkörningar både till höger och vänster om både bilar och människor som var i rörelse. Bilturen avbröts med hjälp av en skylt i en återvändsgränd. 

En dryg månad senare dömdes han till fyra månaders fängelse för narkotikabrott, en dom som vunnit laga kraft.

I början av september greps Eskilstunabon på nytt – den här gången misstänkt för tyngre brottslighet. På dagen den 6 september begav han sig till Årby iförd en skyddsväst för att, enligt egen uppgift, städa ur ett förråd på uppmaning av sin tidigare hyresvärd.

Då var polisen redan på väg till adressen, efter ett tips om att mannen skulle befinna sig där och att han var beväpnad med ett skarpladdat vapen.

Flera patruller var snabbt på plats och den misstänkte kunde snart lokaliseras. I samband med att den första polisen fick visuell kontakt med mannen, vände han snabbt om och försvann bakom en husfasad. När han strax därpå stoppades hade han en kniv på sig och i ett buskage intill påträffades en ombyggd tårgaspistol med sju skarpa 9 millimeters patroner. 

Mannen greps och har suttit frihetsberövad sedan dess. Ingen av poliserna har uppgett att de såg den misstänkte slänga ifrån sig vapnet och hans fingeravtryck eller DNA har heller inte hittats på föremålet.

Han har nekat till åtalspunkten grovt vapenbrott och påståendet att den upphittade pistolen skulle ha varit hans. Anledningen till att han bar skyddsväst berodde, enligt honom själv, på att det tidigare varit stökigt i området. Mannen har erkänt knivinnehavet och olovlig körning.

Tingsrätten har funnit den samlade utredningen kring skjutvapnet som robust och att bevisningen varit så stark att det är ställt utom rimligt tvivel att mannen vid tillfället – och på platsen olovligen bar på den.

Tillsammans med åtalet om grov vårdslöshet i trafik döms han till fängelse i två år och sex månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!