Sedan slutet på förra veckan råder global oro på börsen – något som fortsatte under måndagen. När Stockholmsbörsen öppnade på måndagsmorgonen hade det så kallade OMXSPI-indexet fallit med 4,6 procent.
Enligt finansanalytikern Johan Holm på Sparbanken Rekarne beror börsoron på olika faktorer.
– Primärt handlar det om att det i slutet på förra veckan kom in statistik på den amerikanska konjunkturen som visar att den kommit in sämre än väntat. Det skapar en oro hos den så kallade marknaden, hos investerare, om att den amerikanska konjunkturen ska bli mycket sämre under hösten och vintern än vad man tidigare hade trott då. Det är en orsak, säger han.
En annan orsak till oron på börsen är att Japans centralbank oväntat valde att höja räntan – något som också hände förra veckan, förklarar Holm.
– Det man ska komma ihåg där är att den japanska räntan fortfarande är väldigt låg. Men ändå var det ett överraskningsmomentet som påverkade.
Vidare menar han även att den senaste tidens eskalering av konflikten i Mellanöstern har bidragit till hur situationen på börsen ser ut just nu. Det eftersom det finns en oro kring att konflikten ska sprida sig vilket skulle kunna resultera i exempelvis höjda oljepriser.
– Alla de här sakerna kom ganska samtidigt inom bara några dagar, vilket utlöste den oron som vi sett sedan i torsdags.
Trots att den globala börsen är svajig för tillfället ser Johan Holm ingen anledning till att man som privatperson ska vara orolig för sina besparingar.
– Om man har ett sparande i aktiemarknaden är det förhoppningsvis ett långsiktigt sparande och det här är en kortsiktig rörelse. Man ska inte agera känslomässigt på det här och sälja, tycker jag, utan man ska fortsätta se sitt långsiktiga sparande som just långsiktigt.
Johan Holm berättar att centralbankerna nu kommer att få en större press på sig för att rädda situationen.
– Det gäller framförallt den amerikanska centralbanken om att sänka räntan snabbare och fler gånger under hösten och det kommer definitivt också påverka Riksbanken, så vi kommer få se räntesänkningar ganska snart här, säger han och fortsätter:
– Har man bolån så kanske man på ett sätt också kan se det här som något positivt, utifrån det här perspektivet eftersom räntorna kanske kommer att gå ner lite snabbare än vad man tidigare trott.