18,2 procent av Eskilstunas barn bor i en familj med ekonomiskt bistånd. Det är en hög siffra och bara tre kommuner i Sverige har en högre andel.
– Vi har under många år toppat liknande listor när det handlar om ekonomiskt bistånd på grund av hög arbetslös, låg utbildningsnivå och få jobb, säger Marie Svensson (S), ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.
Arbetslöshet är den vanligaste orsaken till behov av ekonomiskt bistånd men även ohälsa, att man är ensamstående förälder, många barn i samma familj bidrar.
– Det är tufft att ta försörjningsstöd och det ska vara tufft, man ska inte befinna sig där under en lång tid. Det är klart att det här påverkar barnens situation, lever man i en familj i ekonomisk utsatthet finns inte samma utrymme för till exempel fritidsaktiviteter. Men barnen ska inte bli åsidosatta bara för att föräldrarna har bistånd, fortsätter Marie Svensson.
2013 startade kommunen ett traineeprojekt som riktade sig till personer som har haft ekonomiskt bistånd under en lång tid. Då erbjöd de en 12 månader lång anställning hos kommunen med avtalsenlig lön. Marie Svensson menar att det här har stärkt familjerna såväl som barnen som tidigare kanske inte har haft en mamma eller pappa med ett jobb. Det har också lett till att kostnaderna för försörjningsstöd har minskat.
– Får vi ner arbetslösheten så minskar trycket på bistånd men alla är inte rustade för ett arbete heller. Vi jobbar hårt med det här och där måste vi fortsätta. Det går åt rätt håll.
I Sörmland har även Katrineholm, Vingåker och Flen höga siffror och befinner sig på topp 20 över Sveriges kommuner.