– Det är synd att så få själva tar upp frågan om tjänstepension. Det handlar om uppskjuten lön och är därför lika viktigt att diskutera som lönenivå och semestervillkor, saker som få glömmer bort att fråga om, säger Carina Blomberg, trygghetsekonom vid AMF.
I en undersökning som Novus har gjort på uppdrag av pensionsbolaget AMF uppger 18 procent att de själva tog upp frågan om tjänstepension när de förhandlade i samband med ett nytt jobb.
– Det är viktigt för att den dagen man går i pension kommer åtminstone en fjärdedel av den pensionen man får att komma från tjänstepensionen. Är man ung i dag kommer kanske en ännu större del, upp emot 40-50 procent, att komma från tjänstepensionen.
Vad ska man fråga efter?
– Man ska fråga: 'Får jag en tjänstepension på det här jobbet?'. Alternativt ska man fråga: 'Finns det ett kollektivavtal?' för då får man hela paketet med både försäkringar på jobbet och tjänstepension.
Knappt 4 av 10 uppger att de har fått information om tjänstepension av arbetsgivaren.
– Det är en missad chans att marknadsföra företaget. Arbetsgivaren borde ta chansen att informera om tjänstepensionen eftersom den är en av kollektivavtalens viktigaste förmåner. Dessutom skulle vetskapen om att man har en trygg tjänstepension i sitt avtal säkert lugna många som är oroliga för pensionen, säger Carina Blomberg.
En 25-åring som i dag har 23 000 kronor i lön kommer att ha cirka 800 000 kronor i tjänstepensionskapital vid 65 års ålder i dagens penningvärde.
– Tjänstepensionen blir en stor del av din pension, säger Carina Blomberg.
I Sverige har 9 av 10 av alla som arbetar kollektivavtal och därmed också tjänstepension.
– Inom kollektivavtalsområdena är tjänstepensionerna ganska likartade i dag. Om företagen har någon egen typ av tjänstepension kan de se ut hur som helst. Då kan det vara mycket pengar, lite pengar eller inga pengar.
Den som inte har tjänstepension via arbetet bör enligt Carina Blomberg se till att kompenseras med högre lön för att själv kunna spara till pensionen.
– Det är ganska svårt om man är ung och det är första jobbet för då är man ju så glad för att man får ett jobb över huvud taget.
Carina Blomberg berättar att det inom vissa sektorer är mindre vanligt förekommande med tjänstepensioner.
– Det är jobb som ofta är attraktiva. Det är konsultsektorn, det är reklambyråer, det är pr-företag, det är nystartade små företag. Likaså frisörer som startar firma och hyr en stol. Då har du själv hela ansvaret att bettala in dina pensionspengar. Den grupp som har minst tjänstepensionsavsättningar är egna företagare för de har ofta fullt upp att dra ihop till sin egen lön.
Undersökningen genomfördes av Novus mellan den 27 augusti och 9 september i år. Av de 2 192 förvärvsarbetande i åldrarna 25-64 år som undersökningen omfattade hade 868 personer (40 procent) bytt arbete eller anställning de senaste tre åren.
Fråga: Har du koll på din tjänstepension?