Många har vallfärdat till återvinningen under pandemin

Under coronakrisen har många människor passat på att rensa i sina förråd. Totalt har materialet till Eskilstuna energi och miljös återvinningscentraler ökat med 35 procent under det första halvåret.

Franjo Loncar (till vänster) och Benny Bergqvist säger att det är fullt ös vid inlämningsstationen på Retuna.

Franjo Loncar (till vänster) och Benny Bergqvist säger att det är fullt ös vid inlämningsstationen på Retuna.

Foto: Jimmy Persson

Eskilstuna2020-07-17 10:31

När coronapandemin var ett faktum började allt fler att städa sina förråd och besöka återvinningscentralerna. Det vittnar statistik som Eskilstuna energi och miljö sitter på. Nästan 4 900 ton skräp har under den första halvan av året lämnats på bolagets återvinningscentraler. Motsvarande siffra för samma period förra året var omkring 3 600 ton, vilket betyder en ökning med 35 procent i år. 

– Det är en ökad tillströmning till samtliga återvinningscentraler. Förutom att det märks att folk rensar källare och garage passar många på att renovera också. Vi har fått in mer rester av byggmaterial än vad vi brukar, säger Clas Jansson, avdelningschef för återvinning på Eskilstuna miljö och energi. 

I våras diskuterade företaget om man skulle begränsa öppettiderna på grund av det nya coronaviruset. 

– Det var mycket ansträngt under en period, framförallt tidigt i våras när det var skapligt väder och permitteringarna började. Då ökade tillströmningen av människor. Men vi behövde aldrig införa några begränsningar, vi klarade det ändå, fortsätter Clas Jansson. 

På Retuna går det även att lämna in material som kan säljas i gallerian. Hur mycket mer gods till försäljningen som har kommit in under våren och delar av sommaren går inte att svara på. Detta eftersom det i dagsläget inte finns något optimalt system att räkna på. Däremot har personalen på anläggningen olika åsikter huruvida det har ökat eller inte. 

– Jag upplever inte att det är någon större skillnad. Det är fullt jämt och ständigt. Vi har mellan 400 och 800 bilar här varje vardag. På helgerna rör det sig om mellan 1 000 och 1 500 fordon. Däremot upplever jag att allt fler lämnar in prylar som de tror att vi kan sälja i gallerian, men mycket får vi tyvärr kasta, säger Benny Bergqvist, en av arbetarna. 

Hans kollega instämmer: 

– 60 procent slängs och 40 procent går till försäljningen, säger Franjo Loncar. 

I gallerian jobbar Mariam Rahnamafar i Stadsmissionens butik. Hon upplever att fler valt att lämna in saker det första halvåret än hur det brukar vara. 

– Nu är det jättemycket att göra. Det är framförallt möbler och porslin som vi har fått in mycket av, säger hon. 

Hur har försäljningen gått?

– I början var det dött på kunder, men nu är det som vanligt igen, säger Mariam Rahnamafar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!